Nastup Hrvatske na "Expo-u 2005."

HRVATSKA će sudjelovati na svjetskoj izložbi ´EXPO-u 2005.´ u japanskom gradu Aichiu od 25. ožujka do 25. rujna 2005.

U povodu toga danas je u Ministarstvu vanjskih poslova predstavljen javni natječaj za izradbu idejnog rješenja hrvatske izložbe na toj uglednoj, specijaliziranoj, svjetskoj izložbi koja se održava od 1928.

Projekt ´EXPO-a 2005.´, pod motom ´Mudrost prirode´, predstavio je u ime Hrvatskoga nacionalnog odbora za svjetsku izložbu ´EXPO 2005.´ Ivica Maričić. Natječaj je otvoren do 22. travnja 2003., kada će se objaviti rezultati, a najbolji rad bit će nagrađen sa 50 tisuća kuna.

Po predviđanjima stručnjaka ´EXPO 2005.´ bit će najveća svjetska izložba do sada, prva u ovom stoljeću, a predviđa se da će ju posjetiti više od 15 milijuna posjetitelja.

Maričić je podsjetio da će to biti treća svjetska izložba na kojoj sudjeluje Hrvatska nakon uspješnih nastupa u Lisabonu i Hannoveru.

´EXPO 2005.´ bit će postavljen na oko 170 hektara prostora u gradiću Setu, Nagakuti, Toyoti i Aichiu. Hrvatski paviljon će na oko 650 četvornih metara biti smješten u global-zoni pod brojem 4 ili 5 - prostoru koji je predviđen za europske zemlje.

Maričić je rekao da je cilj izložbe naglasiti važnost okoliša, jer se svijet nalazi na rubu nezapamćene energetske krize. Također, jedan od ciljeva ´EXPO-a 2005.´ bit će osposobljavanje Zemlje da preživi u 21. stoljeću.

Kako najavljuju priređivači, ´EXPO 2005.´ trebao bi ujediniti svu mudrost svijeta kako bi počelo neustrašivo eksperimentiranje za budućnost, posebno za budućnost djece.

Osim Ministarstva vanjskih poslova nastup Hrvatske na ´EXPO-u 2005.´ u Japanu pripremat će i Ministarstvo kulture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara