NATO o tajnim letovima CIA-e

NATO je u Bruxellesu govorio i o pitanju tajnih letova zrakoplova koje je unajmila CIA u Europi, što nije omelo rad članova Saveza, rekla je u petak američka predstavnica u NATOu Victoria Nuland.

Ona je rekla da bi američka državna tajnica Condoleezza Rice trebala odgovoriti na pismo Europske unije o tom pitanju "vrlo skoro, danas ili tijekom svog putovanja u Europu" koje počinje u ponedjeljak.

Sjedinjene Države su obećale u srijedu dati "odgovarajući i izravan" odgovor Europljanima o optužbama o CIA-inim korištenju europskih zračnih luka za transport islamističkih zatvorenika.

Rice kreće u ponedjeljak na turneju po Europi koja počinje u Njemačkoj, nakon koje će otići u Rumunjsku, Ukrajinu i na kraju Belgiju gdje će sudjelovati na sastanku u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je ovog tjedna primila pismo svog britanskog kolege Jacka Strawa, čija zemlja trenutačno predsjeda Europskom unijom u kojem u ime EU od Washingtona traže objašnjenja.

Američki i europski tisak je u veljači prenio informacije prema kojima je CIA zrakoplovima prevozila teroriste u zemlje u kojima su bili izloženi mučenjima, poput Egipta, Jordana, Maroka i Sirije. Tijekom tih letova nadlijetala je ili slijetala na europske zračne luke.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara