NATO protiv vojne intervencije u Sjevernoj Koreji

NATO protiv vojne intervencije u Sjevernoj Koreji

Ilustracija: Hina

GLAVNI tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio da bi  vojna intervencija u Sjevernoj Koreji imala "razarajuće posljedice", u razgovoru za AFP u sjedištu Saveza.

"Uporaba vojne sile bi imala razorne posljedice, mislim da to nitko ne želi", rekao je Stoltenberg na pitanje o ratnoj retorici američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sjevernokorejske krize.

"Sjedinjene Države imaju pravo braniti sebe i svoje saveznike, ali istovremeno sam siguran da nitko ne želi vojno rješenje", dodao je.

Luđak s nuklearnim oružjem

Američki predsjednik je žestoko reagirao na niz pokusa balističkih projektila dugog dometa i jedan nuklearni test Pyongyanga nazvavši sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una "luđakom s nuklearnim oružjem" i prijeteći da će odgovoriti "vatrom i bijesom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni tajnik NATO-a će krajem listopada u Japanu i Južnoj Koreji potvrditi podršku Zapada u toj krizi.

"Potreban je snažan gospodarski pritisak na Sjevernu Koreju, treba nastaviti koristiti sva raspoloživa politička i diplomatska sredstva jer ono što sada čine sjevernokorejski dužnosnici je opasno i predstavlja svjetsku prijetnju na koju treba dati svjetski odgovor", rekao je Stoltenberg.

"Nije prihvatljivo samo gledati što čini Sjeverna Koreja, ali NATO ne planira vojnu nazočnost u tom dijelu svijeta", dodao je.

Sjevernokorejski projektili

Domet i preciznost sjevernokorejskih projektila koji su nedavno testirani navode 29 zemalja Sjevernoatlantskog saveza da razmotre modifikacije njihove  obrane protiv projektila, koja je djelomično operativna iz jedne baze u Rumunjskoj.

Stoltenberg je naglasio da njihovi stručnjaci rade na tehnologiji i usavršavanju sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara