NATO: SAD je spreman razmotriti svoju odluku ako Rusija počne provoditi Otvoreno nebo

NATO: SAD je spreman razmotriti svoju odluku ako Rusija počne provoditi Otvoreno nebo
Foto: EPA

SAD je spreman razmotriti svoju odluku o povlačenju iz sporazuma Otvoreno nebo ako Rusija počne provoditi sporazum, izjavio je u petak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i istaknuo da je NATO privržen očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja te da sve potpisnice sporazuma moraju u potpunosti ispunjavati svoje obveze.

Stoltenberg je za petak popodne sazvao hitni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća, koje čine veleposlanici država članica NATO-a, nakon što su Sjedinjene Države najavile da će iz sporazuma Otvoreno nebo izaći za šest mjeseci.

"Mi smo čvrsto predani očuvanju učinkovite međunarodne kontrole naoružanja, razoružanja i neširenja oružja. Slažemo se da sve države potpisnice sporazuma Otvoreno nebo moraju u potpunosti ispuniti svoje obveze. Svi saveznici u NATO-u u potpunosti su suglasni sa svim odredbama toga sporazuma", izjavio je Stoltenberg nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća u Bruxellesu.

Stoltenberg je rekao da su Sjedinjene Države "spremne razmotriti svoje povlačenje iz sporazuma ako Rusija čim prije počne poštovati odredbe sporazuma".

Stupio na snagu prije 18 godina

Sporazum Otvoreno nebo zaključen je 1992., a stupio je na snagu 2002. godine. Potpisalo ga je 35 zemalja i omogućava izvođenje opservacijskih letova iznad teritorija zemalja potpisnica. Sporazum pridonosi transparentnosti, što bi trebalo jačati povjerenje zemalja potpisnica u suradnji na sigurnosnim pitanjima. Od njegovog stupanja na snagu zabilježeno je preko 1500 opservacijskih letova. Potpisnice sporazuma su gotovo sve članice NATO-a, među njima i Hrvatska, te još nekoliko zemalja izvan saveza, uključujući Rusiju, Ukrajinu i Gruziju.

Stoltenberg u izjavi nakon sastanka Sjevernoatlantskog vijeća ističe da Rusija "već dugo nameće ograničenja letova iznad Kalinjingrada i u blizini granice s Gruzijom".

"Selektivna provedba sporazuma od strane Rusije potkopava sporazum Otvoreno nebo", rekao je glavni tajnik.

Rusija i Sjedinjene Države se već neko vrijeme međusobno optužuju za kršenje sporazuma. Američki predsjednik Donald Trump još je potkraj prošle godine dao naznačiti da namjerava izići iz sporazuma.

U četvrtak su američki dužnosnici rekli da Rusija opetovano krši odredbe sporazuma i da će se Sjedinjene Države i formalno povući iz njega za šest mjeseci. Nakon toga je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za petak sazvao sastanak Sjevernoatlantskog vijeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara