NATO traga za pomagačima Radovana Karadžića

NATO-ove Stabilizacijske snage (SFOR) priopćile su da su u petak izvele operaciju na sjeveroistoku Bosne, u sklopu nastojanja da unište mrežu pomagača Radovana Karadžića, glavnog bjegunca kojeg traži Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

"Postrojbe SFOR-a pretražile su nekoliko zgrada u Bijeljini, u sklopu stalne potpore Haškome sudu", ističe se u priopćenju SFOR-a.

SFOR je izvršio pretres zgrade u kojoj je stan Dušana Tešića, bivšeg pripadnika specijalnih snaga bosanskih Srba u doba rata u Bosni (1992-1995.) koji je blizak Karadžiću, izjavio je načelnik tamošnje policije Dragomir Perić.

Dušana Tešića SFOR je uhitio u siječnju, pod optužbom da pomaže Karadžiću u bijegu i pustio ga nakon jednomjesečne istrage.

U četvrtak je SFOR izvršio premetačinu u hotelu Vlasenica nedaleko od Han Pijeska (na istoku BiH), gdje je u doba rata bio glavni stožer bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovan Karadžić, bivši politički vođa bosanskih Srba u doba rata i Ratko Mladić u bijegu su od 1995. kada ih je ICTY optužio za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u Bosni.

Međunarodna zajednica tvrdi da se Karadžić skriva na istoku Bosne gdje većinu puka čine Srbi, a da je Mladić utočište našao u susjednoj Srbiji.

(Hina) xvrad ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara