"Navijači odgovorni za napade na homoseksualce"

OVOGODIŠNJI Zagreb Pride će se održati od 25. - 28. lipnja pod sloganom "Imaš hrabrosti!", dok će se zadnji dan manifestacije održati i "Povorka ponosa".

Pride je i ove godine organiziran kako bi se spriječio svaki oblik nasilja i diskriminacije prema LGBTIQ osobama. Ovaj, sedmi po redu zagrebački Pride jedini je, uz onaj sestrinski ljubljanski, koji se kontinuirano održava u regiji.

Iz organizacije navode kako se "Povorkom ponosa" žele javno, zajednički suprotstaviti svim pojedincima, grupama i institucijama koje proizvode nasilje i djeluju nečovječno te osuditi njihovo djelovanje i tražiti punu jednakopravnost i ljudsko dostojanstvo za osobe drukčije seksualne orijentacije.

No, i u svom nedavnom izvještaju Amnesty International navodi Hrvatsku kao zemlju koja ne poštuje gay prava: "Za vrijeme Zagreb Pridea u posljednje dvije godine je bilo gotovo dvostruko više policije nego sudionika 'marša', međutim unatoč toj činjenici nisu ih mogli zaštiti od fizičkih napada za vrijeme i nakon održavanja Pridea".

Organizatori tako napominju da se ovogodišnji Zagreb Pride održava pod posebnom međunarodnom pozornošću, od brojnih udruga za ljudska prava, kao i europskih institucija - Povjerenstva za ljudska prava Vijeća Europe i Europskog parlamenta.

Prošlogodišnji scenarij: Na 14 mjeseci zatvora osuđen jer je planirao napad na povorku

Policija je prošle godine u blizini kipa bana Josipa Jelačića pronašla nekoliko Molotovljevih koktela, pripremljenih kako bi bili bačeni na sudionike povorke. Zbog toga je početkom ove godine na 14 mjeseci zatvora Zagrebački Općinski kazneni sud osudio 25-godišnjeg Josipa Šituma koji je Molotovljevim koktelom pokušao napasti sudionike prošlogodišnjeg Gay Pridea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šitumu je osim zatvorske kazne određeno i obavezno psihijatrijsko liječenje, koje će također trajati 14 mjeseci jer je njegov čin okarakteriziran kao zločin iz mržnje. Sutkinja je prihvatila tu tvrdnju tužiteljstva jer je Šitum na sudu i sam kazao kako mu takve manifestacije smetaju jer je "katolik i vjernik".

"Krive su skupine povezane s nogometom"

No, prošle godine je došlo do još jednog incidenta. Jedan od organizatora Zagreb Pridea, Marko Jurčić, je zajedno sa svojim prijateljem napadnut na Trgu bana Jelačića, koji je zadobio prijelom jagodične kosti i potres mozga.. Iako na nasilje prideovci odgovaraju s "ljubavlju", Jurčić nije mogao odgovoriti većoj skupini nasilnika nakon čijih su iživljavanja on i njegov prijatelj zadobili i brojne hematome po licu i tijelu.

Sam Jurčić ne strahuje previše, kaže da je bilo prepoznavanja nakon održavanja Pridea, ali i da je njegov slučaj samo pokazatelj eskalacije nasilja u proteklih godinu dana. Jurčić kaže kako "se zna koje su skupine odgovorne za napade", a na pitanje da precizira, odgovara: "Skupine isključivo povezane s nogometom".

Dodaje i to kako se danas svatko tko je malo drukčiji, alternativniji, treba pripaziti u noćnim satima, pa bilo to i u centru grada.

Tako su i udruge Iskorak i Kontra ustvrdile u svom izvještaju o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina za 2007. godinu, "da se nasilje nad ljudima homoseksualne orijentacije događa sve češće, dok je prijava protiv počinitelja sve manje".

A.P.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara