Navodna ponuda CIA-e: Radovane, prodaj Ratka i bit ćeš u luksuznom švedskom zatvoru

PRIČE o tome da SAD ponovno žele postići određeni dogovor s Radovanom Karadžićem, kako bi se spasio ugled nekih američkih političara, ne prestaju. Press tako piše kako su agenti američke obavještajne agencije CIA ucijenili Karadžića te kako Amerikanci od njega traže da ne spominje Richarda Holbrookea i Billa Clintona te da svjedoči protiv Ratka Mladića, a u zamjenu mu obećaju "komfornu robiju" u Švedskoj.

> Karadžića je zadnjih šest godina u Novom Beogradu "čuvao" nećak Dragan

Američki obavještajci su navodno s Karadžićem razgovarali nekoliko sati prije no što je objavljena vijest o njegovom uhićenju te su mu tada prenijeli "nemoralnu ponudu američke administracije" - navodno su od Karadžića tražili da u Haagu ne spominje detalje svog sporazuma s Holbrookeom te da ne govori o svojim povjerljivim kontaktima sa ljudima iz vrha Clintonove vlasti. Od Karadžića su navodno zatražili i da haškom tužiteljstvu kaže sve što zna o generalu Ratku Mladiću te da svjedoči protiv njega na eventualnom suđenju.

"Protuusluga", koju su agenti CIA-e navodno obećali Karadžiću, bila je garancija za "specijalni tretman, prema kojem će kaznu od 40 godina zatvora odslužiti u luksuznom švedskom zatvoru, uz sve moguće privilegije". Također, obećali su mu i kako njegova obitelj više neće imati problema  u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Amerikanci priprijetili Karadžiću: Montirat ćemo ti homoseksualni pornić!

A kako bi se pobrinuli da će Karadžić pristati na njihovu ponudu, Amerikanci su mu navodno zaprijetili da će ga "poslati na robiju u najgori britanski zatvor, zajedno sa serijskim ubojicama, narko-dilerima i nasilnicima" te da će ga "u potpunosti kompromitirati u srpskoj javnosti, objavom montiranog homoseksualnog pornića", dok će žestoki pritisak na njegovu obitelj biti nastavljen.

"Nakon privođenja u autobusu 73, u petak, 18. srpnja, Karadžić je neko vrijeme držan na `sigurnoj lokaciji`, gdje su nekoliko sati s njim razgovarali i američki agenti. Oni su od njega tražili da prešuti sve informacije koje bi mogle naštetiti Washingtonu. Amerikanci sad, pod svaku cijenu, žele izbjegnuti da u javnost izađu detalji o Karadžićevim tajnim kontaktima sa Clintonovom administracijom. Karadžić im, koliko znam, nije ništa odgovorio, samo ih je saslušao. Oni su mu na kraju tog razgovora rekli da sad sve ovisi o njemu i njegovom ponašanju u Haagu", rekao je Pressu neimenovani policijski izvor, koji je i sam sudjelovao u akciji lociranja i uhićenja Karadžića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Službeno, nitko nikad ovo neće potvrditi, ali to je manje-više uobičajena praksa na ovim prostorima. Amerikanci su nakon uhićenja `obrađivali` i Antu Gotovinu, i to nekoliko dana", dodao je.

S obzirom da se u javnosti već pročulo kako je prilikom pretresa stana u kojem se Karadžić skrivao pronađen i "kompromitirajući porno uradak na kojem se Karadžića vidi u eksplicitnim pozama", neki od sugovornika Pressa su naveli kako je "objavljivanje te vijesti vrlo pažljivo tempirano kao posljednje upozorenje Karadžiću, koji ne odustaje od namjere da u haškoj sudnici raskrinka ulogu Holbrookea i drugih američkih političara".

"Karadžić bi mogao biti likvidiran"

"To sad postaje vrlo opasna priča. Ništa nije isključeno, pa ni scenarij po kojem bi Karadžić u pritvoru u Scheveningenu bio likvidiran", naveo je jedan od sugovornika Pressa.

Karadžićevi odvjetnici Goran Petronijević i Svetozar Vujačić rekli su kako ništa ne znaju o ovoj navodnoj američkoj ucjeni, no naveli su i kako ne isključuju mogućnost da su agenti CIA-e razgovarali sa njihovim klijentom. "Mi, zapravo, ne znamo što se sve sa njim događalo u periodu od kad je otet u gradskom autobusu, pa do trenutka dok nije objavljena vijest o njegovom uhićenju", rekao je Vujačić.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara