Plenkovićev Ramljak otvoreno igra za Amerikance, a to će navući ruski bijes i tužbe

Plenkovićev Ramljak otvoreno igra za Amerikance, a to će navući ruski bijes i tužbe

Foto: FAH

NETRANSPARENTNOST iza koje se očito krije privilegiranje određenih dobavljača i vjerovnika obilježili su prvih pet mjeseci vladine uprave nad Agrokorom. Posebno je sporna uloga američkog strvinarskog fonda Knighthead capital, vlasnika obveznica, koji će za sitne novce zavladati Agrokorom. Za razliku od ruskih kreditora debelo će zaraditi, dok će ovi pretrpjeti goleme gubitke, zbog čega su pokrenuli nekoliko tužbi protiv Agrokora.

Nema sumnje da je vladin povjerenik Ante Ramljak od svih vjerovnika posebno naklonjen američkom strvinarskom fondu. Vidljivo je to iz njihovog osiguranog kreditnog aranžmana, ali razmjere njihove povoljne pozicije otkrivaju nam još neki podaci koje smo dobili iz Agrokora.

Ramljak Rusima, najvećim kreditorima, ponudio da pokriju tek desetinu ulaganja

Kao što smo već pisali, ključna neravnoteža je u tome što su roll up modelom (u kojem jedan euro novog kredita dobiva osigurano prvenstvo naplete eura starog) Ramljak, odnosno hrvatska vlada ponudili ruskim bankama da pokriju tek desetinu ranijih ulaganja, a išli su na ruku američkom strvinarskom fondu.

Sve to potiče vrlo opravdanu sumnju da vlada Knightheadu namješta Agrokor za relativno sitne novce, kako bi izbjegla Ruse. Za početak, Knighthead u privremenom vjerovničkom vijeću predstavlja sve vlasnike obveznica, umjesto da to čini, kao što je uobičajeno, povjerenik izdanja (tzv. trustee). Za sva tri izdanja Agrokorovih obveznica to je The Bank of New York Mellon. Pisali smo ranije o toj banci, nisu odgovorili na naš upit zašto oni ne predstavljaju interese vlasnika svih obveznica, ako su već povjerenici izdanja.

Zašto vlasnike obveznica predstavlja Knighthead?


U Agrokoru su nam na isto pitanje odgovorili: "Kako će se imatelji obveznica organizirati i tko će ih zastupati je stvar imatelja obveznica i izdavatelji na to ne mogu utjecati." Knighthead je na prijedlog Ante Ramljaka, odgovorili su nam iz Agrokora, ušao u privremeno vjerovničko vijeće 13. travnja. Zašto je to vijeće važno? Zato što to potvrđuje ključne Ramljakove odluke, odluku o novom kreditu kojim se spašavaju raniji plasmani i odluku o raspolaganju Agrokorovom imovinom.

Zanimalo nas je koliko je Knighthead imao Agrokorovih obveznica 10. travnja, kada je vlada preuzela Todorićevu kompaniju, koja je bila njihova nominalna vrijednost i koliko imaju danas?

"S obzirom na to da se obveznicama na tržištu i dalje trguje, broj obveznica u rukama Knightheada i povezanih društava stalno varira. U mjerodavno vrijeme (u trenutku osnivanja privremenog vjerovničkog vijeća) radilo se o udjelu od oko 50%", odgovorili su Indexu iz Agrokora. 

Koliko je Knighthead imao obveznica 10. travnja, a koliko danas?

 
Izbjegli su odgovoriti koliko su ih točno imali 10. travnja, iako su prema Lex Agrokoru vjerovnici oni koji imaju potraživanje na taj datum. Za sve druge vrijedi to pravilo. Američki strvinarski fond tako je vjerojatno od 7.  travnja, kada je Todorić zatražio aktiviranje Lexa, do 13. travnja kupovao obveznice s popustom od 70 posto i podebljavao svoje pozicije, ne bi li dogurao do 50 posto.

Koliko točno obveznica imaju danas, nisu odgovorili iz Agrokora. Samo kažu da se broj obveznica u njihovom portfelju i dalje mijenja, što dovodi do drugog apsurda.

Moguće je da u vjerovničkom vijeću koje je donijelo odluku o novom kreditu, isplati dobavljačima i imovini koja se zalaže sjedi predstavnik tvrtke koja ima znatno manje, primjerice 20 ili čak 10 posto obveznica? Teoretski, Knighthead bi sada mogao imati nula obveznica.

Vladin aranžman je naprosto genijalan za strvinarski fond

Vladin aranžman za Amerikance je naprosto genijalan. Budući da su dali kredit dok su imali 50 posto ukupnih obveznica (1 obveznicu su vjerojatno platili oko 20% njezine nominalne vrijednosti), imaju prioritet za isplatu obveznica u nominalnom, dakle stopostotnom iznosu i dobit će natrag roll up kredit u cijelosti, makar u međuvremenu spali na nula obveznica.

Zauzvrat će ih država isplatiti iz imovine Jamnice, Zvijezde, Belja, Vupika ili će, pretvarajući dug u dionice, za sitan novac postati vlasnici Agrokora. Sjajan posao, ako imate prave ljude u vladi. 

Rusi očito razumiju u čemu je stvar. Za razliku od njih koji su plasirali 1,4 milijarde eura, američki strvinarski fond kupovao je uoči bankrota obveznice s ogromnim diskontom, a vlada ih tretira kao najznačajnije kreditore. U međuvremenu su Amerikanci mogli još jednom prodati obveznice (cijena im je sad duplo veća od one na povijesnom minimumu) ili će prodavati prava na prioritetnu isplatu, ili će ih vlada nagraditi Agrokorom. Zato će se poniženi Rusi obračunati s vladom tužbama, a vladin dogovor s Knightheadom na kraju će skupo platiti porezni obveznici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara