"Ne dajte se zavarati: Ako ste kršteni, ne znači da se morate izjasniti kao vjernici!"

Foto: Ronald Goršić/Cropix

GRAĐANSKA inicijativa za sekularnost hrvatske države na svojoj internetskoj stranici izvještava da neki popisivači, kako piše, dezinformiraju građane da se na popisu nije moguće izjasniti kao ateist ako ste primili sakrament krštenja.

Upozoravaju građane da sakramenti nemaju utjecaja na izjašnjavanje o vjeroispovijesti. "Popis stanovništva je pitanje državne statistike o trenutnom stanju nacije. Ako se ne osjećate kao katolik, niste dužni na račun primljenih sakramenata izražavati pripadnost katoličkoj vjeri", piše na stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Apeliraju na građane da, ako se susretnu s takvim slučajevima, policiji i Državnom zavodu za statistiku ili njima prijave ime i prezime popisivača "kako bi ih se hitno maknulo s dužnosti te sankcioniralo za protuzakonit pokušaj utjecaja na ishod popisa".

Podsjećamo, inicijativa apelira na građane da se, ako se ne osjećaju kao vjernici, tako i izjasne na popisu stanovništva te tako doprinesu utvrđivanju stvarnog broja vjernika, posebice pripadnika najutjecjanije vjerske skupine - katolika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara