"Ne daju nam govoriti dok traje postupak protiv nas, a Hloverku su zaposlili nakon što su je tužili"

"Ne daju nam govoriti dok traje postupak protiv nas, a Hloverku su zaposlili nakon što su je tužili"

Tekst: Zvonko Alač
Foto: Damjan Tadić, Milivoj Keber (Cropix)

"APSURDNA je situacija u koju smo dovedeni - kao novinari ne smijemo javno istupati, a Hloverka Novak Srzić primljena je na mjesto urednice informativnog programa kada je HTV vodio spor protiv nje", komentirala je Sanja Mikleušević-Pavić zabranu javnog istupanja novinarima protiv kojih se na HTV-vodi postupak zbog toga što su Indexu otkrili da je ravnatelj HRT-a njihovu kolegicu nazvao "četničkom kurvetinom".

Povod konferenciji bila je najava izvanrednih otkaza novinarima HTV-a Maji Sever, Leli Knežević, Sanji Mikleušević Pavić i Robertu Zuberu i to zbog izjava koje su dali Index.hr. Podsjetimo, ravnatelj Sutlić za novinarku HTV-a Ivanu Dragičević Veličković koristio je termin "četnička kurvetina'". Incident se dogodio 5. veljače prošle godine u humanitarnoj emisiji Trudionica, a da je tome zaista tako potvrdilo nam je četvero novinara s HTV-a: Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević i Robert Zuber.

HTV-ovi novinari konačno izašli u javnost i usmeno, a ne samo preko statusa na Facebooku

Četvorka koja je preko usta dobila "Sutlićev selotejp" danas se u šutljivom izdanju predstavila na nikad posjećenijoj tiskovnoj konferenciji u Novinarskom domu, ali dvoje od njih ipak nije moglo izdržati do kraja druženja s novinarima, pa su usprkos prijetnje sankcijama, kratko komentirali situaciju koja je potresla medijsku Hrvatsku. Mikleušević-Pavić je ukazala na znakovit "sukob interesa" kada je u pitanju odnos vrha "Kuće" prema njenim medijski najeksponiranijim otpadnicima, jer kao što je poznato, Hloverka Novak Srzić se s Nove TV vratila na jednu od najprestižnijih pozicija na Prisavlju u isto vrijeme dok je HTV protiv nje vodio postupak zbog toga što je na štetu "javne" raskinula ugovor i prešla na konkurentsku televiziju.

S druge strane, četvorki koja je ukazala na skandalozne izjave prvog čovjeka HRT-a prijeti izvanredan otkaz ugovora o radu, a zabranjeno im je i javno istupanje. Osim spomenute novinarke, kratko je govorio i Robert Zuber koji se na potpori zahvalio svima, "znanima i neznanima".

Duka: HTV ne može biti ničija privatna prćija

"To je nečuven pokušaj osobne osvete Vanje Sutlića četvorici novinara HTV-a. Iako postupak protiv novinara vode Sutlićevi zamjenici on nije valjan i radi se o njegovoj kontraofenzivi kako on ne bi odstupio ili bio smijenjen zbog niza afera u koje je upleten", naglasio je prvi čovjek HND-a Zdenko Duka na konferenciji za novinare koji su sazvali HND i Sindikat novinara Hrvatske u velikoj dvorani Novinarskog doma. 

"Priča oko izvanrednih otkaza novinarima koji su progovorili želi se skrenuti pažnja s pogrešaka ravnatelja Sutlića" pojasnio je danas Duka dodajući da je prozvanu četvorku s HTV-a  primio saborski odbor za ljudska prava, a o slučaju je obaviještena Europska federacija novinara.

Predsjednik HND-a poručio je dosta je ponižavanja i ušutkivanja ljudi koji rade na HRT-u. "To je kuća koja ima obvezu prema javnosti i ne smije biti ničija privatna prćija", pojasnio je Duka i podsjetio na prošlogodišnji slučaj Aleksandra Stankovića, koji je nakon govora pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije bio kažnjen opomenom pred otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristić: Na HRT-u postoje mnoge zabrane

Predsjednik HND-a pri HRT-u Nikola Kristić upozorio je da na HTV-u postoje mnogobrojne zabrane, a ovo što se događa četvorici kolega, kojima daju potpunu potporu iznimno je ozbiljno.

Čedo Prodanović: Sutlić je odustao od zahtjeva za otkazima kada je vidio reakciju javnosti

Odvjetnik Lele Knežević i Maje Knežević, Čedo Prodanović uvjeren je kako je postupak protiv četvorke na HTV-u pokrenut s tendencijom da im se da izvanredan otkaz."Ali, Sutlić sada traži častan uzmak kada je vidio reakciju javnosti pa se govori 'tko je uopće spominjao otkaze", naglasio je odvjetnik Prodanović koji je upozorio o nepravilnostima u postupku protiv njegovih klijenata što je u suprotnosti s onim što je uobičajeno u sličnim situacijama. Naime, novinarima nije dano pismeno upozorenje. Također Prodanović kaže kako su inzistirali da im se na uvid da prijava po kojoj će se postupati ali je nisu dobili.

"Naloženo nam je da se pojavimo u roku od 24 sata"

Prodanović je objasnio kako je njemu u njegovom kolegi odvjetniku Škarici koji brani Zubera i Mikleušević Pavić naloženo da seu postupku protiv novinara moraju pojaviti odmah sutradan. Kada su zatražili dodatni dan za pripremu zahtjevu im nije udovoljeno.

Od čega se branimo?

Prodanović je javno postavio pitanje što se stavlja na teret njegovim branjenicima: njihov javni istup ili ono što su rekli.

"Nije istina da su šutjeli 20 mjeseci, sa Sutlićevom izjavom su upoznali nadređene"

Odvjetnik Prodanović je želio istaknuti kako nije istina ono što se Četvorki stavlja na teret - da su više od godine i pol šutjeli "skupljajući hrabrost", odnosno čekajući politički oportun trenutak, kada je omraženost nekompetentnim Vanjom Sutlićem dosegla vrhunac:

"O Sutlićevoj izjavi obavijestili su pet osoba (Đuretić, Jančić, Kristić, Duka) i svi oni su potvrdili da im to i jesu rekli, dok je ravnatelj HTV-a Blago Markota također to znao ali sada ne želi potvrditi.

Pravilnikom je riješeno da se interni problemi riješavaju unutar kuće, ali kako nakon više od godinu i pol ništa nije poduzeto - obaviještena je javnost

Odvjetnik Krešimir Škarica je istakao kao su novinari doista postupali sukladno HRT-ovom pravilniku i o Sutlićevoj "opservaciji" obavijestili nadređene ali, kada su protkom vremena vidjeli da nema ništa od njegovog sankcioniranja ili pokretanja postupka, odlučili su istupiti u javnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara