Ne, Kolinda, ne moramo voljeti Hrvatsku

Ne, Kolinda, ne moramo voljeti Hrvatsku
Foto: Pixsell/Josip Regovic

IAKO je ovaj put izgledala trijezna, Kolinda Grabar-Kitarović je u svojem sinoćnjem govoru nakon poniženja u prvom krugu predsjedničkih izbora uspjela nadrobiti razne floskule i bedastoće te dodati svemu dašak nacizma i poricanja realnosti. Nema smisla trošiti još jednom vrijeme na detaljnu analizu Kolindinih provala, jer one su postale toliko uobičajene i očekivane da polako prestaju biti vijest. Baš obratno, prijelomna vijest bi bila kada bi Kolinda rekla nešto pametno i napravila nešto konstruktivno.

No, u nakupini riječi koja je sinoć izašla iz Kolindinih usta jedan dio se ipak ne smije ignorirati, jer je riječ o najvećoj i najopasnijoj podvali kojoj su Hrvati izloženi od 1990. godine do danas.

“Ne morate me voljeti, ne morate voljeti stranku koja me podržala, ali morate voljeti Hrvatsku”, rekla je predsjednica sinoć.

Ljudsko pravo svakog građanina RH je da ne voli Hrvatsku

Ne, Kolinda, ne moramo. Ne moramo voljeti Hrvatsku. 

Ne postoji nikakva ustavna ili zakonska obaveza da bilo tko na svijetu, uključujući i građane Republike Hrvatske, voli Hrvatsku. Ljubav prema Hrvatskoj je za sve ljude potpuno opcionalna stvar te je moguće proživjeti cijeli život, pun događaja, postignuća i ljubavi, a bez ikakve ljubavi za Hrvatsku. Ljudsko je pravo svakog građanina RH da ne voli Hrvatsku.

Teror onih koji nas uvjeravaju da se Hrvatsku MORA voljeti

Dapače, jedan od ključnih problema današnje Hrvatske je teror onih koji smatraju da se Hrvatsku mora voljeti, teror koji provode nad cijelom Hrvatskom, svim Hrvatima i svim građanima RH. Tom psihološkom teroru nad svim ljudima u Hrvatskoj, koji su lansirali HDZ i Franjo Tuđman, Kolinda zapravo duguje svoj prvi predsjednički mandat, ona je bila (i ostala) kandidatkinja patološkog domoljublja.

Cijeli Kolindin mandat se temeljio na tome da ona simulira ljubav prema Hrvatskoj, po mogućnosti što ispraznijim gestama, čime je tu famoznu ljubav uspjela nehotice i još jednom razotkriti kao grotesku. Tko voli Hrvatsku kakvu predstavlja Kolinda, s njim nešto nije u redu.

Hrvatska domoljubima treba da bi ju pljačkali

Domoljubna ljubav prema Hrvatskoj uvijek je podsjećala na ljubav koju alkoholičar osjeća prema svojoj zlostavljanoj supruzi: bez nje ne bi mogao živjeti jer kad mu treba novac, opljačka je, a kad je frustriran, prebije ju.

Onima koji danas vole Hrvatsku i koji ponavljaju da svi moramo voljeti Hrvatsku, Hrvatska treba da bi je pljačkali, uništavali i silovali. Odnosno ponašali se domoljubno, kako oni to opisuju.

Domoljubi su najveća opasnost za hrvatsku demokraciju

Građani RH, koji su se oslobodili hrvatske bolesti kolokvijalno zvane domoljublje, znaju da emocija ljubavi nema neke značajne veze u odnosu pojedinca i države. Hrvatska se ne može smatrati doista demokratskom sve dok postoji teror domoljuba po kojem svi moraju voljeti Hrvatsku i da to što netko osjeća ljubav prema Hrvatskoj znači kako ima veće pravo na Hrvatsku i veća prava u Hrvatskoj. 

Nije, dakle, stvar u tome da se Kolindi, HDZ-ovcima i ostalim domoljubima dokazuje da oni nisu domoljubi i da je pravo domoljublje nešto drugo. Stvar je u tome da se u potpunosti odbaci imperativ nacionalističke ljubavi prema domovini/državi kao relevantan kriterij političkog i društvenog života.

Ne moramo voljeti Hrvatsku unatoč tome što lažu ljudi poput Kolinde. Sve dok budemo imali to pravo i tu slobodu, za Hrvatsku ima nade.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Za koga ćete glasati u 2. krugu?

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara