Ne možete vraćati kredit za stan? Vlada i HNB imaju novo rješenje

Ne možete vraćati kredit za stan? Vlada i HNB imaju novo rješenje

Foto: FAH

"WALK OUT" - tako bi se trebala zvati nova opcija stambenih kredita koju razmatraju Hrvatska narodna banka i Vlada. U "walk out" opciji, ako upadnete u probleme, duga se rješavate tako da vratite ključeve stana banci.

"Više nisu onda dužni, odnosno ne ostaje dug na njima. Mislimo da je ljudima kojima je stvarno potrebna pomoć to najefikasniji način", kaže guverner HNB-a Boris Vujčić.

Ako se gledaju podaci HNB-a, u Hrvatskoj ima oko 45 milijardi kuna nenaplativih kredita. 15 milijardi kuna građani su već prestali vraćati, a u tom iznosu, stambeni krediti sudjeluju s 5,5 milijardi kuna. Ideja je da "walk out" model preokrene Ove brojke, ali financijski stručnjaci upozoravaju:

"Taj kredit će u početku biti puno skuplji. Sa strane banke s povećanom kamatom i s povećanim troškovima, a sa strane osiguranja koje ćete morati plaćati, što je također dodatni trošak za taj slučaj mogućnosti povrata nekretnine i prekida kredita", upozorio je za Novu TV financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Peretić smatra kako većina poslovnih banaka neće pokazati interes za ovakav model. Jer kada im se vrati nekretnina i ovako je vrlo teško uspijevaju prodati dalje. Uz to, dužnike koji iskoriste "walk out" opciju, banke će gledati kao manje kreditno sposobne, prilikom eventualnog uzimanja idućeg kredita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara