Ne slave dan NDH nego "travanjsku revoluciju iz 1941. godine"

Ne slave dan NDH nego "travanjsku revoluciju iz 1941. godine"

Foto: HČSP

MLADEŽ Hrvatske čiste stranke prava "pobrinula" se za obilježavanje 70 obljetnice rođenja kvinslinške i zločinačke Nezavisne države Hrvatske u centru glavnog hrvatskog grada. Naime na središnjem zagrebačkom trgu izveli su svojevrsni perfomance, a umjesto spominjanja ustaštva ili NDH koristili su izraz - travanjska revolucija iz 1941. godine. 

"Mladež HČSP-a je na Trgu bana Josipa Jelačića izvela performans kojim je htjela podsjetiti hrvatski narod na slavne dane Travanjske revolucije koja se odigravala u Hrvatskoj prije točno 70 godina. Travanjska revolucija je bila posljedica kolektivne težnje hrvatskog naroda ka osnivanju vlastite i samostalne hrvatske države, što se i ostvarilo 10. travnja 1941", navodi se u priopćenju te stranke u kojoj se dodaje da bez obzira na to što je NDH 1945. godine propala, Travanjska revolucija i NDH kao posljedica Travanjske revolucije su bili temelj stvaranju današnje države Hrvatske.

Bez NDH ne bi bilo RH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatski narod je za Republiku Hrvatsku bio pripremljen hrvatskom državom iz Drugog svjetskog rata, stoga je vrlo upitno da li bi Hrvati stvorili hrvatsku državu 1991. godine bez da se prethodno nije odigrala Travanjska revolucija i stvorila NDH", napominju iz HČSP-a.

Nezavisna Država Hrvatska (NDH) je osnovana je na današnji dan 1941. godine na inicijativu nacionalsocijalističke Njemačke i fašističke Italije. Državom je vladao vođa ustaškoga pokreta poglavnik Ante Pavelić. Politika Nezavisne Države Hrvatske prema nacionalnim manjinama i protivnicima režima je bila određena donošenjem dva zakona.

Prvi je bio onaj od 17. travnja 1941. godine kojim se određuje da osobe koje uvrijede Hrvatsku naciju su krivi za veleizdaju, a jedina kazna za to je smrtna. Drugi važni datum je 30. travnja i donošenje rasnih zakona. Ubijeno je više od 20.000 Židova, a 7.000 ih je bilo poslano u Auschwitz. Na području Nezavisne Države Hrvatske nalazilo se nekoliko sabirnih logora. Prvi je izgrađen u Koprivnici i smatra se da je u njemu ubijeno između dvije do pet tisuća ljudi. Najpoznatiji su logori bili Jasenovac i Stara Gradiška.

Pavelić "uglednik koji je podnio žrtvu za sve nas"

Valja naglasiti kako Kaptol i dalje u središtu Zagreba, u bazilici Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, svake godine održava misu zadušnicu za ustaškog zločinca Antu Pavelića. Misu za poglavnika NDH služe Isusovci Vjekoslav Lasić i Stanislav Kos.

Dio klera Pavelića naziva "uglednikom koji je podnio žrtvu za sve nas".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara