Ne vjerujte lažnim e-mailovima i SMS porukama, u Hrvatskoj nema opasnosti od radijacije!

Foto: AFP

"SKREĆEMO pozornost da informacije o 'radioaktivnom oblaku' koje se šire putem elektroničke pošte, SMS porukama i sl., ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti", priopćio je Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost.

Naime, tijekom današnjeg dana iz anonimnih su izvora počele kružiti alarmantne informacije o visokim dozama radijacije koje navodno dolaze do Hrvatske. Iz zavoda, međutim, ističu da je količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilikama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu.

U Hrvatskoj se vrijednosti brzine doza prirodne radioaktivnosti kreću od 50 do 150 nSv/h (nanosiverta na sat). Zbog prirodnih varijacija, osobito zbog padalina, moguća su kratkotrajna povećanja brzine doze gama zračenja. Tako su mjerni podaci Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću u RH (SPUNN), očekivano pokazivali povećan iznos brzine doze gama zračenja na područjima zahvaćenim kišom. Najizrazitije povećanje zabilježeno je na području mjernih postaja u Rijeci i Premanturi i to oko 20% od prosječnih vrijednosti.
 
Prosječna vrijednost brzine doze u Rijeci iznosi oko 120 nSv/h, a najveća vrijednost u posljednja tri dana bila je 28. ožujka, u 13 sati i iznosila je 152 nSv/h. Prosječna vrijednost brzine doze u Premanturi iznosi oko 90 nSv/h, a najveća vrijednost u posljednja tri dana bila je 118 nSv/h, izmjerena 29. ožujka u 4 sata.

U Zagrebu prosječna vrijednost brzine doze gama zračenja, na lokaciji Instituta Ruđer Bošković, iznosi oko 80 nSv/h. Najveća izmjerena vrijednost na toj lokaciji u posljednja tri dana bila je 96 nSv/h, 28. ožujka u 21 sat.

Brzine doze na ostalim postajama SPUNN u posljednja tri dana odstupale su 5 -10 % od prosječnih vrijednosti, što je također u skladu s pridrodnim varijacijama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara