Nebojša Pavković u pritvoru ICTY-a

UMIROVLJENI srpski general Nebojša Pavković, optužen za ratne zločine na Kosovu 1999., nakon više od godinu i pol provedenih u bijegu, prebačen je u pritvor Haškog suda.

Pavković je tijekom dana doputovao iz Beograda u Rotterdam gdje se predao nizozemskim vlastima i predstavnicima ICTY-a, a prije prebacivanja u pritvor pregledan je u bolnici u Rotterdamu.

U optužnici, podignutoj 2. listopada 2003. tereti ga se u pet točaka za progon, ubojstva, deportacije i prisilno preseljenje albanskih civila na Kosovu 1999., kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Pavković, koji je 1999. bio zapovjednik Treće armije VJ, optužen je zajedno s generalom VJ Vladimirom Lazarevićem i policijskim generalima Sretenom Lukićem i Vlastimirom Đorđevićem, od kojih se jedino još Đorđević nije predao ICTY-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tereti ih se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za ubojstava stotina albanskih civila, silovanja, uništavanje albanskih naselja i vjerskih objekata, progon i deportacije više od 800 tisuća Albanaca, tijekom srpske intervencije na Kosovu od siječnja do lipnja 1999. koja je zaustavljena bombardiranjem NATO-a.

Optužnica ih tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno s tadašnjim predsjednikom SRJ Slobodanom Miloševićem, predsjednikom Srbije Milanom Milutinovićem, te ministrima Nikolom Šainovićem i Dragoljubom Ojdanićem, s ciljem istjerivanja znatnog dijela albanskog stanovništva s Kosova kako bi se osigurala trajna srpska kontrola nad pokrajinom.

Tužiteljstvo je najavilo prijedlog za spajanje postupka protiv četvorice generala s onim protiv Milutinovića, Šainovića i Ojdanića, koji su od nedavno na privremenoj slobodi.

Nakon što su srbijanske vlasti osigurale predaju Haškom sudu i Nebojše Pavkovića, koji je dugo izjavljivao da može u Haag samo mrtav, u bijegu je ostalo još 10 optuženika.

Izručenje devetorice bjegunaca, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića, ICTY traži od Srbije i Republike Srpske, a izručenje generala Ante Gotovine od Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara