Neće biti Dana žalosti zbog Račanove smrti, brojni političari i građani i danas pristižu u SDP

GUŽVA ispred prostorija SDP-a na Iblerovom trgu zbog brojnih građana koji se žele upisati u Knjigu žalosti i napisati posvetu preminulom Ivici Račanu, nastavlja se i danas. Jučer su otvorene čak tri Knjige žalosti, a red je sezao sve do ulaza u Importanne Galeriju, kao i danas.

 Tema: Posljednje vijesti, Knjiga žalosti

 Ivica Račan: Buntovnik, ljubavnik, slikar

 Europska socijalistička partija izrazila žaljenje zbog Račanove smrti

 Washington Post o Račanu: Premijer koji je pomogao oporavku Hrvatske 

 Hannes Swoboda: Račan je Hrvatsku izveo na europski put

 Europska Komisija izrazila žaljenje zbog smrti Ivice Račana

 Kardinal Bozanić: Preporučujem ga Božjem milosrđu

I danas u središnjicu SDP-a stižu brojni telegrami, faksovi i e-mailovi s izrazima sućuti, kako od brojnih građana, tako i od gotovo svih sindikata, mnogih udruga, veleposlanstava, sestrinskih, ali i drugih stranaka iz Europe.

SDP o obitelj Ivice Račana mole sve građane da umjesto cvijeća i vijenaca novac uplate priloge na žiro-račun Zaklade Ana Rukavina:
- kunski račun: Privredna banka Zagreb, 2340009-1110261855
- devizni račun: HR10 2340 0091 1102 6185 5, Privredna banka Zagreb d.d.. 10000 Zagreb, Račkoga 6, Hrvatska, SWIFT CODE: PBZGHR2X

Majka pokojne Ane Rukavine izrazila je zahvalnost što i u trenutcima teškima kao što je to ovaj, netko misli na važnost humanitarne akcije kojom se njihova Zaklada bavi.

Oko pola 12 u SDP je došao Zdravko Tomac, dugogodišnji Račanov prijatelj i suradnik koji je ispisao cijelu stranicu posvete svom preminulom prijatelju, nakon čega je s nama podijelio svoja razmišljanja.

"Upisao sam se kao prijatelj i dugogodišnji suradnik s kojim sam se često i razilazio u mišljenju. Otišao je, ali ja vjerujem da je otišao u Aleju velikana i mislim da je ispunio životnu zadaću" - rekao nam je Tomac.

Oko 13 sati u SDP je došao Josip Friščić sa svojim stranačkim kolegama, a zamoljen za komentar samo je odmahnuo rukom i u suzama se zagrlio s Piculom. No, nešto kasnije Friščić je ipak dao kratku izjavu.

"Mi koji smo se u upravo u ovim prostorima često s njim našli i analizirali stanje u Hrvatskoj i ugovarali određene poteze, vidimo prazninu koja je nastala. Život ide dalje, život mora ići dalje, to je ono što je i on govorio, da vojska i bez vojnika mora ići naprijed. Ali zasigurno će trebati nove snage i nove mudrosti i u njegovoj stranci, ali i na demokratskoj sceni Hrvatske da se ti procesi nastave", kazao je Friščić.

Nešto kasnije u prostorije SDP-a na Iblerov trg stigao je i Josip Manolić, koji se kasnije obratio i novinarima.

"Bez obzira na to što smo ponekad bili na suprotnim stranama, te kritike su uvijek bile sračunate ne sa zlobom već s jednim ciljem koji je ustvari bio isti - kako ostvariti suvremenu državu Hrvatsku. On je vodio jednu stranku, a ja sam bio jedan od ljudi koji je vodio drugu stranku. Ta stranka je pobijedila tada Račana. Treba znati da se on tada odlučio da demokratskim putem, demokratskom metodom, preda vlast pobjednicima na izborima. To je njegova najveća zasluga. Tada je moglo doći do velikog krvoprolića koje je on osobno spriječio. I to kad njemu prigovoraju za neodlučnost, treba znati da je ta neodlučnost isto tako nekada bila pozitivna i imala je pozitivne rezultate, za razliku od onih koji danas to smatraju kao njegov najveći grijeh", kazao je Manolić.

Vesna Pusić koja se također danas pojavila u stožeru SDP-a, novinarima je kazala kako se još uvijek ne može naviknuti da Ivice Račana nema.

"Ovo je jedna posebna situacija za nas političare, jer odlazak Ivice Račana obilježava i završetak jednog razdoblja u hrvatskoj politici. I naravno da se sjećamo u ovom trenutku svega što smo zajedno radili, a na neki način i što ostaje kao neka vrsta njegovog testamenta i nedovršenog posla koji je nama koji pripadamo lijevom centru ostavio da dovršimo i otvorimo kao procese u Hrvatskoj", kazala je Pusić, dodavši kako joj je odlazak bivšeg hrvatskog premijera još uvijek nerealan.

"Ja se još ne mogu sasvim naviknuti na to da ga nema, mislim da se nitko sasvim na to još nije naviknuo, i za ovu komemoraciju imam više osjećaj kao da je neki razgovor nego neka vrsta opraštaja. Čudno mi je svaki put kada pogledam njegovu sliku s crnom trakom preko nje jer mi se to čini dosta nerealnim. Mi imamo poslove koje smo započeli, a koji su dalekosežni i važni po mom mišljenju i sada ćemo te poslove raditi samo s većim uvjerenjem", kazala je Pusić.

Milan Bandić, koji je u prostorije SDP-a stigao oko 14 sati, na počasnoj se straži zadržao sat vremena, oko pola sata dulje nego su to ostali činili.

"Biti odgovoran, dosljedan, principijelan i odlučan u najsudbonosnijim trenucima za Hrvatsku i hrvatsku socijaldemokraciju mogao je samo Ivica Račan. Nama u SDP-u je ostalo "glave skupa" i ići dalje Račanovim i SDP-ovim putem. Neka mu je vječna slava i hvala i laka hrvatska gruda i počivao u miru. Izgubili smo puno, ali prazninu ispunjava privilegija da smo 18 godina zajedno sanjali hrvatsku socijaldemokraciju i prije sedam ju godina uspjeli dosanjati", kazao je po završetku počasne straže Bandić okupljenim novinarima.

Nešto prije 15 sati u prostorije SDP-a stigla je i Dijana Pleština.

Jadranka Kosor posjetila je prostorije središnjice SDP-a oko 15 sati, kako bi se u ime svoje stranke upisala u SDP-ovu Knjigu žalosti.

"Došla sam izraziti sućut, iskrenu i duboku, evo, u povodu tužne vijesti o smrti gospodina Račana, u ime predsjednika HDZ-a, u ime predsjedništva, naših članova i u svoje osobno ime. Naravno da su ovo trenutci u kojima se, evo, podsjećamo na činjenicu da je gospodin Račan bio i bivši hrvatski premijer, da je bio zastupnik, da je bio na čelu jedne velike stranke i sasvim sigurno ta činjenica daje nam za razmišljati o tome da , eto, ostaje jedno mjesto prazno" kazala je Kosor, dodavši kako će ime Ivice Račana ostati zabilježeno u povijesti hrvatskog naroda i povijesti hrvatske države.

"Gospodin Račan je bio čovjek koji je pokazao da je spreman na promjene, i koji je dao tome veliki svoj doprinos. Mi ćemo ga u HDZ-u pamtiti kao čovjeka s kojim smo dogovorili najvažnije odrednice vezane za ulazak Hrvatske u EU. U tom smislu mi smo bili apsolutno na istome putu. I to je još jedan trenutak kad moram reći da izražavam sućut svima koji su ga poštovali, svima koji su ga voljeli i kao političara, i kao zastupnika, i kao čelnika jedne velike stranke i kao bivšega premijera, ali prije svega kao čovjeka", kazala je Kosor.

U ime DC-a u SDP-ovu se Knjigu žalosti upisala i predsjednica te stranke i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, kazavši kako su Ivicu Račana svi cijenili te kako ga je bivši predsjednik Franjo Tuđman smatrao za iznimno pametnog čovjeka, pa je tako jednom prilikom rekao i "Šteta što je na drugoj strani".

Nešto prije 17 sati u stožeru SDP-a pojavio se i Zvonimir Boban, koji se diskretno upisao u Knjigu žalosti, ne želeći razgovarati s novinarima. "Hvala Vam na svemu", upisao je kratko u Knjigu žalosti bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, potpisavši sebe i obitelj ispod poruke.

U stožeru SDP-a u popodnevnim satima pojavio se i Milorad Pupovac, saborski zastupnik i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), također se upisavši u Knjigu žalosti.

U istu se u popodnevnim satima upisao i Račanov veliki prijatelj Slaven Puljak, nekadašnji načelnik općine Pučišća na Braču, gdje je i sam Račan nerijetko znao ljetovati. Ivice Račana sjetit će se, kako je kazao, svaki put kada se bude vozio autocestom Zagreb-Split, jer je, kaže, godinama gledao tu cestu i mislio kako bi bilo lijepo da i Primorci imaju takvu.

Za Ivicu Račana kazao je da je bio čovjek pun humora, kojega je poznavao od kada je bivši hrvatski premijer kupio kuću na Braču, i to, kako kaže, "kuću sa samo 30 kvadrata". Račan je, kaže Puljak, volio često dolaziti na Brač.

Neće biti Dana žalosti, u Vladi otvorena Knjiga žalosti

Danas točno u podne u Banskim je dvorima otvorena Knjiga žalosti zbog smrti Ivice Račana, a prvi se u nju upisao premijer Sanader. Nakon Sanadera u Knjigu su se upisali Mato Arlović, ministri Jadranka Kosor, Davor Polančec, Božo Biškupić, Berislav Rončevvić, Boris Šprem iz Ureda predsjednika te Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač u procesu priključenja Uniji.

Sanader je kazao kako neće biti Dana žalosti zbog smrti Ivice Račana. "Provjerili smo kakvi su običaju u EU vezani za bivše premijere, i u praksi se Dan žalosti ne određuje, a mi promatramo kako se to radi u EU" , rekao je Sanader. Maček je dodao kako bi bio proglašen Dan žalosti da je Račan umro za vrijeme mandata.

Sanader je najavio kako će Vlada prisustvovati komemoraciji u Hrvatskom saboru u četvrtak u 12 sati, gdje će biti predstavnici izvršne vlasti, Ureda predsjednika i drugi. Što se tiče dolaska stranih dužnosnika Sanader je kazao kako je austrijski kancelar najavio mogući dolazaka na komemoraciju u srijedu u dvoranu Vatroslav Lisinski. Dodao je kako je i on pozvan u u Lisinski na komemoraciju, te da se neće upisivati u Knjigu žalosti u SDP-u, već da će to učiniti Jadranka Kosor.

Vladimir Drobnjak nakon što se upisao u Knjigu žalosti rekao je kako je s Račanom surađivao za vrijeme njegovog premijerskog mandata, te da je napisao da je uloga u procesu pristupanja Hrvatske EU najbolja potvrda njegova rada.

Brojni građani žele se upisati u Knjigu žalosti, gužva ispred SDP-a ne jenjava

Jučer od 13 sati, kada je otvorena Knjiga žalosti u koju se prvi upisao Slavko Linić, do 20 sati u Knjigu žalosti upisalo se više od 500 građana. Najčešće spominjane riječi u Knjizi žalosti su: "pošten, jednostavan, normalan, skroman, tolerantnost, častan, hvala ti".

U Stranku je tijekom jučerašnjeg dana pristiglo više stotina telegrama, faksova i e-mailova s izrazima sućuti. Najbolje ih objedinjavaju riječi iz izraza sućuti bivšeg njemačkog saveznog kancelara Gerharda Schroedera: "Ivica Račan je bio veliki demokrat i uvjereni Europejac. On je Hrvatsku poveo na put prema Europi. Njegova je smrt veliki gubitak za Hrvatsku, ali i za čitavu Europu. Nedostajat će mi." 

Knjiga žalosti bit će otvorena danas i sutra od 8 do 20 sati u središnjici SDP-a u Zagrebu te u sjedištima svih županijskih i gradskih organizacija SDP-a. Nakon mnogobrojnih zahtjeva građana, Knjiga sućuti otvorena je i na internet stranici SDP-a. U srijedu, na dan komemoracije, Knjige žalosti bit će otvorene do 10 sati.

Knjiga žalosti otvorena je i u Saboru, u nju se prvi upisao Vladimir Šeks koji je kazao kako gubitkom i smrću Ivice Račana Hrvatska ostaje osiromašena za jednoga u političkim mjerilima značajnoga, važnoga i velikoga čovjeka.

Komemoracija za Ivicu Račana bit će u srijedu u 11 sati u Vatroslavu Lisinskom.

Ivica Račan preminuo je u noći sa subote na nedjelju u 3 sata i 5 minuta u KBC Rebro. Kako je priopćio liječnički konzilij njegovo se stanje pogoršalo te je došlo do zatajenja vitalnih organa. Vijest o njegovoj smrti objavljena je jučer u 9 ujutro.

Ivica Račan bit će pokopan u krugu obitelji i najbližih prijatelja, a javnost neće biti upoznata s datumom pokopa.

Više pročitajte ovdje

A.H./A.B.
Foto: H.P./A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara