"Nećemo uvoziti strane liječnike"

OSLOBAĐANJEM studenata od obveze pripravničkog staža i polaganja pripravničkog ispita, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi kani se boriti protiv nestašice liječnika u Hrvatskoj. Na godišnjoj Skupštini Hrvatskog liječničkog saveza (HLS), koja je danas održana u Šibeniku, ministar zdravstva i socijalne skrbi, Darko Milinović, istaknuo je kako će cjelovita reforma hrvatskog zdravstva biti predstavljena do kraja ove godine.

Bolnicama u Hrvatskoj podignut je mjesečni limit, kazao je Milinović i dodao kako je time reforma zapravo već i počela. Dug od 100 milijuna kuna, kojeg su bolnice stvarale svaki mjesec, time je ukinut, napomenuo je.

Uspjeh započete reforme traži potporu svih socijalnih partnera i ne ovisi samo o Ministarstvu, naglasio je Milinović. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata, Ivica Babić, rekao je kako s riječi treba prijeći na djela te dodao kako je dosadašnja suradnja s Ministarstvom bila zadovoljavajuća.

HSL u načelu nije protiv zapošljavanja stranih liječnika, istaknuo je Babić ali kako bi se izbjegla nelojalna konkurencija prema domaćim liječnicima, to bi se zapošljavanje trebalo vršiti prema kriterijima Europske unije. Tražit će i povećanje upisnih kvota na medicinskim fakultetima u Hrvatskoj, a najavljen je za prihvaćanje Strukovnog kolektivnog ugovora.

Plaćanje osiguranja liječnicima, biti će isto tako jedan od zahtjeva prema poslodavcima, a to bi značilo kako bi u slučaju liječničke pogreške liječnici mogli biti kazneno, ne novčano sankcionirani.

B.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara