Nekoliko stotina Albanaca prosvjedovalo protiv aktualne politike UNMIK-a

NEKOLIKO stotina građana Prištine, pretežito pristaša Narodnog Pokreta Kosova i Nacionalnog Pokreta za oslobođenje Kosova, dviju manjih stranaka s po jednim zastupnikom u parlamentu, prosvjedovalo je u srijedu u Prištini protiv politike civilne uprava Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK).

Bio je to prvi prosvjed uperen protvi UNMIK-a. Dosadašnji slični skupovi najčešće su bili organizirani kako bi se kritizirao rad kosovskih institucija.

U prosvjedu su sudjelovali i pristaše Neovisnih studenata Sveučilišta u Prištini te triju Udruga proizašlih iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao i Udruga političkih zatvorenika.

Xhavit Jashari, predsjednik Udruge palih boraca bivše OVK-a pred okupljenima je iznio niz zahtjeva, poglavito odbacivanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti, koja Kosovo smatra dijelom Srbije.

Vijeće sigurnosti UN-a treba poštivati pravo i volju naroda Kosova za samooprijedjeljenjem, rekao je.

Dodao je da su razgovori sa Srbijom na ovakvu stupnju neprihvatljivi i tražio da kosovske institucije ispune svoja obećanja data biračima za rješavanje političkog statusa.

U prosvjedu je bilo i drugih zahtjeva kao što je obustava uhićenja osoba koje su, kako su kazali u zahtjevima, oslobodile Kosovo.

Predsjednik Neovisne unije Studenata Gani Morina je kritički govorio o UNMIK-u i ponašanju međunarodne zajednice koja se, ustvrdio je on, ponaša kao da je ona darovala slobodu Kosova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara