Zbog duga od 117 milijuna kuna, tvrtka osnivača propalog Golf & Country Cluba Zagreb ide u stečaj

Zbog duga od 117 milijuna kuna,  tvrtka osnivača propalog Golf & Country Cluba Zagreb ide u stečaj

Ilustracija: 123rf.com

TRGOVAČKI sud u Zagrebu objavio je zahtjev Fine za provedbu skraćenog stečajnog postupka nad dužnikom Golf nekretnine, tvrtkom osnivača propalog Golf & Country Cluba Zagreb, zbog neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 397 dana i u ukupnom iznosu od čak 117 milijuna kuna.

U zahtjevu Fine navodi se da, prema dostupnim podacima, tvrtka Golf nekretnine nema zaposlenih te da ima otvoren račun i oročen novac na računu Hrvatske poštanske banke. Tvrtka je osnovana 2007. s temeljnim kapitalom od 20.400 kuna, a kao osnivači i direktori su navedeni Dražen Ileković, Emilijo Žubrinić, Maja Car, Mario Stepinac i Ivo Vukadin, ujedno i osnivači planiranog elitnog zagrebačkog Golf & Country Cluba koji je prošle godine završio u stečaju s čak 125 milijuna kuna duga.

Golf nekretnine tvrtka je usko povezana s Golf & Country Clubom Zagreb - golf igralištem i vilama u zagrebačkom naselju Blato što je, prema pisanju medija, bio projekt suvlasnika tiskare Maba-Com Nikole Kovačevića i Dražena Ilekovića. Taj su projekt od starta 1995. pratile brojne afere - od ilegalnog vađenja šljunka sa savskog nasipa, naknadne legalizacije tridesetak vila sagrađenih izvan gabarita građevne dozvole, ali i navodno spornih poslova u kojima su, kako se u medijima isticalo, bili uključeni i Vladimir Zagorec, Bruno Orešar i bivši direktor Hrvatske poštanske banke Josip Protega.

Pomagao i Vladimir Zagorec

Lokacija dozvola za golf terene bila je izdana 1996. što je bio ključan iskorak u realiziciji cjelokupnog projekta za koji su investitori Hrvatskim šumama platili oko pola milijuna kuna za pravo služnosti. Prema medijskim napisima, nositeljima projekta u komunikaciji s Hrvatskim šumama pomogao je Vladimir Zagorec, koji je tada bio u nadzornom odboru te javne tvrtke. Zagorec im je navodno poslije pomogao i pri financiranju projekta jer je bio u dobrim odnosima s čelnicima Hypo Alpe Adria banke koja je pristala financirati projekt.

Kako se kasnije isticalo, investitori su tvrdili da su morali kupiti zemljište zbog nedorađenosti Zakona o pravu služnosti te je Vlada navodno zato odlučila izvlastiti zemljište i krajem 1998. proglasila izgradnju golf igrališta projektom od nacionalnog interesa. Nakon te odluke, zemljište u Blatu navodno je kupljeno daleko ispod njegove tržišne vrijednosti i to kreditom Hypo Alpe Adria banke. Bilo je otkupljeno oko 880.000 četvornih metara, teren je bio otvoren 2004. kada su počeli i prvi problemi zbog eksploatacije šljunka za koju je Golf & Country Club Zagreb 2003. dobio rudarsku koncesiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelji golf projekta potpisali su ugovor o prodaji šljunka s tvrtkom u suvlasništvu Brune Orešara s kojom je kasnije raskinut ugovor, ali eksploaticija šljunka se nastavila prekomjerno i izvan obuhvata rudarske koncesije zbog čega je Državno odvjetništvo pokrenulo istragu protiv šestero čelnika Golf & Country Cluba predvođenih Draženom Ilekovićem. Ta je istraga završila sudskom nagodbom koje se čelnici Golf & Country Cluba nisu pridržavali pa je bila pokrenuta ovrha na iznos od 4,5 milijuna kuna.

Promjena urbanističkog plana

Promjenom urbanističkog plana Zagreba, na zemljištu golf igrališta u Blatu bila je omogućena i gradnja pa je nakon prvotnog igrališta s devet rupa počela gradnja, naselja za smještaj igrača i natjecatelja koja se kasnije pretvorila u gradnju mnogo većih objekata nego što je bilo predviđeno građevinskom dozvolom.

Za taj su projekt čelnici Golf & Country Cluba kontaktirali banke i izabrali Hrvatsku poštansku banku kojoj je na čelu tada bio Josip Protega. Prema, medijskim napisima, novi im je partner dao kredit pod bitno nepovoljnijim uvjetima, odnosno uz veće kamate. U tom je projektu, kako se pisalo, Hypo Alpe Adria banka bila isplaćena, a potom je u projekt bilo uloženo 128,6 milijuna kuna.

I taj je projekt završio aferom kada je 2008. građevinska inspekcija utvrdila da je tridesetak od ukupno 54 vile u projektu Golf & Country Cluba izgrađeno izvan gabarita građevinske dozvole. No, ti su objekti naknadno navodno legalizirani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara