Nema dokaza: Oslobođen pripadnik Tutine Kažnjeničke bojne optužen za ratni zločin nad Bošnjacima

Nema dokaza: Oslobođen pripadnik Tutine Kažnjeničke bojne optužen za ratni zločin nad Bošnjacima

Screenshot: Google Maps/Street View

IVAN HRKAĆ, pripadnik Tutine Kažnjeničke bojne, oslobođen je danas u Splitu optužbe za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima.

Teretili su ga da je u svibnju 1993. godine u podrumu policijske postaje u Širokom Brijegu maltretirao zarobljene pripadnike Armije BiH. Esadu Bašiću slomljena su rebra i nos nakon što je odbio odgovarati na pitanja o položajima bošnjačkih jedinica.

Zarobljeniku cigaretu ugasio na jezik i natjerao ga da je proguta

Optužnica navodi da je u podrum Hrkać ušao govoreći kako su mu Muslimani ubili brata Marija te da je premlatio zatočenika X. Cigaretu mu je ugasio na jeziku te naredio da je proguta, a potom mu je naložio da deset puta udari glavom o zid, što je zatočenik X napravio pri tome brojeći udarce.

Ustajte Balije!

Hrkaća terete i za zlostavljanja civila u Osnovnoj školi Dobrkovići kod Širokog Brijega u srpnju 1993. godine.

Optužnica navodi kako ih je digao na noge povikom "Ustajte Balije" te im potom naložio da se okrenu prema zidu sa rukama podignutim u vis. Udarao ih je rukama i nogama, gađao konzervama, zatočenika Senada Salčina natjerao je da je pojede plastičnu bocu, zaprijetivši mu da će ga ubiti ako ga ne posluša, Almira Lalića je porezao nožem po licu i natjerao ga da pojede kruh, a potom ga šakom udario u obraz. Zatočenik Senad Ćolić morao je pjevati ustaške pjesme dok mu se psovala majka balijska.

Smrtno je stradao Mustafa Krilić, koji je udaren nogom u srce, a potom oštrim predmetom po tjemenu. Hrkaća terete da je nakon Krilićeve smrti ušao u susjednu učionicu te naredio trojici civila da se skinu. Prisiljeni su na seksualni odnos pod prijetnjom smrću.

"Mustafa je završio kako je završio, pravda nažalost nije zadovoljena"

Sudac Slavko Lozina pojasnio je da je vijeće donijelo oslobađajuću presudu jer nije bilo dokaza da je djela iz optužnice počinio optuženi Hrkać. Nitko od svjedoka saslušanih na raspravi nije teretio Hrkaća, kazao je Lozina.

"Osobno mi je žao što nije nađen krivac za patnje nanijete ovim divnim ljudima. Svi su se javili. Neki nisu imali putovnice, ja sam naložio da ih se pusti preko granice bez njih. Saslušali smo 17 svjedoka iz Mostara i Širokog Brijega, još šest iskaza je pročitano, nitko optuženog nije teretio, niti ga prepoznao kao osobu koja ih je maltretirala. Pokazali smo i fotografije iz tog vremena. Svjedok X rekao je da nije taj, a Y da se ne može sjetiti. Mustafa je završio kako je završio, nažalost, pravda nije zadovoljena. Nismo imali materijalnih, ni verbalnih dokaza, svjedoci su slobodno kazivali, riječ je o pouzdanim svjedocima pa vijeće nije moglo donijeti drugačiju presudu nego oslobađajuću", pojasnio je Lozina.

Hrkaću je ukinuta obaveza redovnog javljanja policiji u Hvaru. 

"Drago mi je da se ustanovila istina i da sam dokazao da sam nevin", kazao je sudskom vijeću.

Na objavi presude bilo i nekoliko njegovih prijatelja koji su mu došli dati podršku.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara