Sabor: Nema kvoruma, nema ni Zakona "o ništetnosti"

Sabor: Nema kvoruma, nema ni Zakona "o ništetnosti"

Foto:Admir Buljbašić (Cropix)

ZAKON o ništetnosti pravnih akata bivše SFRJ, unatoč najavama, nije danas izglasan u Saboru zbog nedostatka kvoruma, s obzirom da je oporba napustila sabornicu. Prema najavama izglasavanje kontroverznog Zakona o ništetnosti, kojima se misle zaštiti hrvatski građani od beogradskih optužnica za ratni zločin trebalo bi biti sljedeći tjedan.

> Pero Kovačević zbog Zakona o ništetnosti uputio Kosorici otvoreno pismo: Ovo je pravna blamaža

> Promijenili mišljenje: Ide Zakon o ništetnosti, ali i Deklaracija

> Bruxelles upozorava Hrvatsku: Oprezno s poništavanjem optužnica

Vrlo je moguće da bi Sabor mogao zajedno sa Zakonom o ništetnosti glasati o Vladinom prijedlogu "Deklaracije o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije". Podsjetimo riječ je o Deklaraciji koja bi trebala dovesti, nadaju se u Vladi, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim bi se reguliralo pitanje nadležnosti za ratne zločine i genocid riješiti sukladno načelima međunarodnog prava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo kako je jučer prvo došla vijest da Vlada sukladno negativnom mišljenju Europske komisije povlači Zakon o ništetnosti, a da umjesto tog Zakona ide Deklaracija koja je blaža po tom pitanju. No, od Zakona ipak nisu odustali a Deklaracija koja je trebala biti rezervna varijanta za Zakon o ništetnosti postala je sredstvo "za osnaživanje tog zakona". Naime, time riječima Deklaraciju je jučer opisala Kosor.

Oporba, dio vlasti i institucije protiv Zakona

Podsjetimo kako je protiv Zakona o ništetnosti cjelokupna oporba, predsjednik Ivo Josipović te glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Protiv zakona glasat će, kada dođe na red, i zastupnici SDSS-a, ali i HDSSB-a.

U današnjoj raspravi zastupnik Glavaševe stranke Dinko Burić nazvao je zakon "političkim pamfletom" za predizbornu kampanju, SDP-ovac Josip Leko rekao je kako zakon neće spriječiti buduće "slučajeve Purda",a Milorad Pupovac iz SDSS-a kako će Zakon omogućiti da će bez kazne ostati oni koji bi trebali odgovarati.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara