Nema pomaka u oslobađanju europskih taoca

IZGLEDA da još uvijek nema pomaka u naporima poduzetim s ciljem oslobađanja 14 europskih turista otetih u Alžiru prije šest mjeseci budući da njemačke vlasti nisu znale u ponedjeljak jesu li ih otmičari pustili na slobodu.

Glasnogovornik njemačke vlade u Berlinu je rekao da su pokušaji da se oslobode taoci "u važnoj završnoj fazi".

Međutim, u glavnom gradu Malija, Bamakou, nije utvrđeno tko točno drži zarobljenima devet Nijemaca, četiri Švicarca i jednog Nizozemca.

Zrakoplov Transall njemačkih oružanih snaga je u stanju pripravnosti i čeka na poziv u sjeveroistočnom malijskom gradu Gaou kako bi primio taoce i prebacio ih u Bamako.

Vojni izvori u Maliju tvrde da su taoci oslobođeni, ali da su poteškoće nastale jer ih treba sve skupiti iz različitih regija. Monsunske kiše također otežavaju koordinaciju, kazali su izvori.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema jednom vojnom izvoru, taoci su "100 posto u malijskim rukama i stoga slobodni".

U Berlinu je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izrazio nadu da će pokušaji Malija da posreduje u toj krizi dovesti do uspjeha. Njemačka vlada neće platiti otkupninu "ali u isto vrijeme radi sve što je u njezinoj moći da oslobodi taoce", ustvrdio je.

Otmičari su navodno prešli 1.200 kilometara sa svojim taocima do susjednog Malija nakon što im je alžirska vojska zajamčila siguran prolaz.

Na putu iz Alžira za Mali jedna je turistkinja umrla od srčanog udara. Michaelu Spitzer (45), majku dvoje djece, otmičari su pokopali u Sahari.

U skladu s planom oslobađanja, taoci bi trebali biti predani kod Tessalita na sjeveru Malija i zatim bi ih vojni zrakoplov prebacio do Gaoa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara