Nema službenog komentara o navodnoj smjeni ravnatelja POA-e Franje Tureka

INFORMACIJU o navodnoj smjeni ravnatelja Protuobavještajne agencije (POA) Franje Tureka, koju su objavili tiskani mediji pozivajući se na neslužbene izvore, državni vrh danas nije želio komentirati.

Iz Ureda Predsjednika i Vlade nije se mogao dobiti komentar medijskih napisa, a predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Ivan Jarnjak za Hinu je izjavio kako nema nikakve informacije o smjeni Tureka te da o cijelom slučaju ništa ne zna. Naime, Odbor bi prema zakonu trebao dati mišljenje o svakom novom kandidatu za šefa obavještajnih službi.

Priča o Turekovoj smjeni u javnosti je procurila prošloga mjeseca nakon medijskih članaka o navodnom nezadovoljstvu Vlade radom tajnih službi, posebno POA-e, u traganju za haaškim optuženikom generalom Antom Gotovinom koji je u bijegu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potvrdu ili demantij te priče novinari su tražili krajem prošloga mjeseca, kada su se šefovi obajveštajnih službi okupili na sjednici Odbora za nacionalnu sigurnost kako bi raspravili ovogodišnja proračunska izdvajanja za obranu i policiju, no nitko od njih nije želio komentirati navodno nezadovoljstvo Vlade njihovim radom.

Novinari su tada neslužbeno doznali kako nitko iz Vlade nije razgovarao sa šefovima sigurnosnih službi, te da oni (šefovi sigurnosnih službi) ne znaju ništa o tome da bi Vlada imala prigovora na njihov rad u vezi s uhićenjem Gotovine.

Pozivajući se na neslužbene izvore iz državnog vrha, hrvatski dnevnici danas su objavili da bi Turek trebao biti razriješen u ponedjeljak, da su o tome prije tri dana dogovor postigli predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader.

Dio medija čak spominje i mogućeg Turekovog nasljednika, djelatnika Obavještajne agencije (OA) Joška Podbovšeka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara