Nema više "ili-ili": Šuker traži ukidanje božićnica, regresa i darova za djecu!

Nema više "ili-ili": Šuker traži ukidanje božićnica, regresa i darova za djecu!

Tekst: P.V.
Foto: Joško Ponoš / Cropix

IVAN ŠUKER od predstavnika sindikata javnih i državnih službi traži da se odreknu božićnica, regresa i darova za djecu kako bi država uštedjela 650 milijuna kuna. Zahtjev ministra financija nije nikoga pretjerano iznenadio; nešto slično je Šuker najavio još prije nekoliko tjedana, ali tada je njegova najava bila u formi "ili-ili" - ili božićnice ili regresi.

Iz sindikata su tada već počele stizati najave kako će se radije odreći božićnica (regresi su ipak prvi na redu za isplatu) iako su neki predlagali i drastičnija rješenja poput istih ukidanja u privatnom sektoru, očito ne shvaćajući da to na proračun ne može imati pozitivan utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O današnjem se Šukerovu prijedlogu sindikati još nisu oglasili. Imaju rok od 15 dana da se očituju, a Šuker se nada da će sindikalni predstavnici imati razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se državna blagajna nalazi. Stavio je ministar financija sve karte na stol i državnim službenicima objasnio da para više jednostavno - nema. A kako bi i bilo kad ih ima previše.

U javnim i državnim službama zaposleno je više od 240.000 ljudi, a nedavne procjene Financijske agencije pokazale su da su usto i daleko bolje plaćeni nego radnici u privatnom sektoru. Za njihove se plaće godišnje izdvaja 30 milijardi kuna, plus dodatne četiri milijarde kuna za raznorazne naknade. Sasvim je jasno da država, čiji je proračun nakon samo dva mjeseca u deficitu za 3,6 milijardi kuna, takvo opterećenje teško može izdržati pa je bilo samo pitanje dana kad će napokon početi kakvi-takvi rezovi.

"Jasno nam je da je zemlja u krizi i boli nas što naši kolege u privatnim sektorima ostaju bez posla. Zbog toga smo se spremni žrtvovati, ali ne više bez javnih poduzeća. Vladinu preporuku da se plaća smanji za 10 posto ispoštovalo je samo pet javnih poduzeća od njih 21", kaže predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek, koja tvrdi da najprije treba rezati u zdravstvu, prosvjeti, kulturi i socijalnoj skrbi, gdje, kako tvrdi, najviše "curi" novac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara