"Neoconski" predsjednik Svjetske banke se ispričao zbog namještanja posla vlastitoj ljubavnici

"Neoconski" predsjednik Svjetske banke se ispričao zbog namještanja posla vlastitoj ljubavnici

PAUL WOLFOWITZ, predsjednik Svjetske banke, ranije poznat kao jedan od vodećih "neocona" i arhitekata invazije na Irak u Bushovoj administraciji, ispričao se zbog "pogreške" napravljene kada je svojoj djevojci Shaha Ali Rizi namjestio izvrsno plaćeni posao u američkom State Departmentu.

Wolfowitz i Riza su imali ljubavnu vezu kada je 2005. godine Wolfowitz kao bivši zamjenik državnog tajnika od strane predsjednika Busha proguran na čelo Svjetske banke. U tom trenutku je Riza bila uposlenica Svjetske banke, a javnost je za vezu doznala u rujnu iste godine.

Memorandumi do kojih su se posljednjih dana domogli "Financial Times" kao i neki drugi mediji pokazuju kako je Wolfowitz u tom trenutku isposlovao da se Riza zaposli u američkom State Departmentu i prima plaću veću čak od njegove bivše šefice, državne tajnice Condoleeze Rice.

Upravni odbor Svjetske banke se sastao u četvrtak, ali nije donesena nikakva odluka o sudbini predsjednika. Preko vikenda bi se, pak, u Washingtonu trebali sastati delegati Svjetske banke na godišnjoj skupštini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alison Cave, predsjednica Udruženja osoblja Svjetske banke, je pak pozdravila Wolfowitzevu ispriku ali mu je također poručila da "postupi časno i podnese ostavku".

Wolfowitzov mandat na čelu Svjetske banke je, inače, bio obilježen nastojanjima da se iskorijeni korupcija u zemljama u razvoju u čemu mnogi promatrači, u svjetlu najnovijih događaja, pronalaze dosta ironije.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara