Neodređena budućnost Kosova

U BEČU počinju dvodnevni pregovori delegacija Beograda i Prištine o decentralizaciji Kosova i Metohije.

Prema najavama, obje delegacije trebale bi predstaviti svoja viđenja, a nakon toga i razmijeniti mišljenja o decentralizaciji Kosova i Metohije.

Na prijedlog zamjenika specijalnog izaslanika UN za pregovore o budućem statusu KIM, Martyja Ahtisarija, za danas je predviđena rasprava o transferu nadležnosti iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalnih pitanja i kulture.

Sutrašnji će dan biti posvećen razgovorima o prenošenju nadležnosti iz oblasti policije, pravosuđa, javnih potreba, kao i o državnim preduzećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se završna riječ delegacija, nakon čega bi trebao uslijediti zaključak drugog po redu presjedavajućeg zasjedanja o decentralizaciji.

Iako je Priština tražila da i ovaj sastanak o decentralizaciji u Beču kao i prvi u studenom 2005. bude na ministarskom nivou, Beograd je ostao pri stavu da je počeo statusni proces u kome trebaju sudjelovati članovi pregovaračkih timova.

Politički analitičari se slažu da je sasvim jasno da neće biti pregovora o statusu Kosova, nego o statusu kosovskih Srba. Više nije riječ o uvjetnoj nezavisnosti, već o nezavisnosti s nekoliko uvjeta, zaključuju.

M.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara