Neovisna skupina će istražiti irački program hrana-za-naftu

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan imenovao je u srijedu neovisnu skupinu koja će istražiti navode o kriminalu i korupciji u UN-ovom iračkom programu nafta za hranu.

Skupinu će voditi bivši predsjednik američke Središnje banke Paul Volcker, a uključivat će i bivšeg glavnog tužitelja Haškog suda Richarda Goldstona iz Južne Afrike te Švicarca Marka Pietha, profesora kaznenog prava na švicarskom Sveučilištu Basel.

Vijeće sigurnosti UN-a je jednoglasno prihvaćenom rezolucijom podržalo imenovanje istražne skupine i pozvalo iračku privremenu vladu i sve druge članice UN-a da u cijelosti surađuju s istragom.

"Želim doći do istine, istražiti ovo do dna, i stoga sam zadovoljan što su prihvatili zadaću", rekao je Annan zahvaljući istražnoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema programu nafta-za-hranu koji je započeo 1996., a završio prošle godine, režim Saddama Husseina je prodavao naftu i kupovao humanitarne i druge potrepštine pod nadzorom UN-a.

Računovodstveni ured američkog Kongresa procijenio je u ožujku da je irački režim prisvojio 5,7 milijardi dolara krijumčareći naftu svojim susjedima i 4,4 milijardi dolara nezakonitim stavkama u računima i mitom.

Irački list Al-Mada objavio je u siječnju da se 270 vladinih dužnosnika, aktivista i novinara iz više od 46 zemalja ilegalno okoristilo programom.

Nekoliko visokih dužnosnika UN-a osumnjičeno je da su primili milijune dolara za vrijeme trajanja programa, među njima i direktor programa Benon Sevan.

"Što se tiče utjecaja na naše aktivnosti u Iraku, nadam se da Iračani uviđaju da, čak i ako su neki pripadnici UN-a počinili nedjela, UN je kao cjelina nastojao zadovoljiti njihove humanitarne potrebe", rekao je Annan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara