Nepalci slave "dan republike" i "pobjedu naroda"

NEPAL će uskoro postati republika i na taj način okončati monarhiju koja je trajala 240 godina.

Novoizabrani se sastaju danas u parlamentu u glavnom gradu Katmanduu, kako bi ukinuli monarhiju, što će najvjerojatnije proći bez problema jer protivnici monarhije, uglavnom maoisti, imaju većinu u nacionalnoj skupštini.

U međuvremenu, tisuće se ljudi okupilo na ulicama Katmandua kako bi proslavili "dan republike" i "pobjedu naroda". No, i snage sigurnosti su na mjestu, strogo osiguravaju slavlje kako ne bi došlo do incidenata, jer, naravno, još postoje oni koji vjeruju u monarhiju.

Kralj Gyanendra će biti izbačen ako odbije napustiti palaču

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepopularni kralj Gyanendra se još nije izjasnio što namjerava raditi kao običan građanin, ali ako nakon glasanja odbije napustiti palaču, vlada je najavila kako ne preza od njegova izbacivanja. U prošlosti je bio obožavan kao inkarnaciju Višnua, hinduskoga boga života, zaštite i ljubavi.

Najveći si je udarac zadao sam kralj, kad je 2005. godine raspustio vladu, te preuzeo apsolutističke ovlasti, da bi se potom morao suočiti s nezapamćenim masovnim prosvjedima stanovnika.

Također, mnogi Nepalci se nadaju kako će proglašenje republike označiti kraj građanskog rata dugog deset godina, u kojem je stradalo 13 tisuća ljudi.

A.P.
Foto : AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara