Nepoznata sudbina 15-ak Hrvata

Nepoznata sudbina 15-ak Hrvata

JOŠ uvijek se ne zna gdje je oko petnaest hrvatskih državljana koji su se u nedjelju možda zatekli u području pogođenom potresom i plimnim valovima u južnoj Aziji, rekao je načelnik Odjela za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić

Prema riječima Vinka Ljubičića, prijatelji i članovi obitelji u nedjelju su Ministarstvu vanjskih poslova javili da ne znaju gdje se nalazi tridesetak hrvatskih državljana. "Otprilike pedeset posto njih se ipak u međuvremenu javilo obiteljima i smatramo da nisu u životnoj opasnosti", rekao je Ljubičić.

Pretpostavlja se da su hrvatski državljani koji su se zatekli u južnoj Aziji u vrijeme potresa uglavnom individualni turisti, a ne ljudi koji su ondje zaposleni, niti su onamo otišli preko turističkih agencija, kaže Ljubičić.

Prema njegovim riječima, stanje je na području pogođenom potresom kaotično, komunikacija je otežana, a telefonske linije u prekidu, što je mogući razlog zbog kojeg se petnaestak hrvatskih državljana još nije javilo. MVP napominje da nema nikakvih potvrda da je netko od njih stradao u prirodnoj katastrofi koja je pogodila južnu Aziju.

Nestalo dijete iz Hrvatske

Prema infromacijama Jutranjeg lista na pogođenom području nalazi se 30 Hrvata čije obitelji ništa ne znaju o njima. Na jugu Azije živi 100-njak hrvatskih građana, a u posljednja tri mjeseca tajladnski konzulat u Zagrebu izdao je 30-ak viza Hrvatima.

Iako još nije službeno potvrđeno, sumnja se da je među 23.000 žrtava i jedno četverogodišnje dijete hrvatske državljanke u Phukentu na Tajlandu. Radi se o unuci rektorice Zagrebačkog sveučilišta Helene Jasne Mencer. 

Opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu u Jakarti Anđelko Šimić potvrdio je informaciju o stradalom djetetu, no nikakve detalji nisu poznati jer je nemoguće uspostaviti vezu s Tajlandom. Hvarski ugostitelj Fabijan Brukšić majci je s Tajlanda poslao e-mail u kojem je napisao da je pravo čudo što je preživio on, supruga i njihovo dvoje djece. Piše da je na Tajlandu puno mrtvih turista i da je stanje kaotično.

Zagrepčanka Darija Adraković Pucko sretna je što joj se na kratko javila kćer koja se s dečkom nalazi na Širi Lanki.

Nitko od mornara članova brodova s hrvatskom posadom koji su bili na području koje je zahvatio potres nije stradao, a sa svim brodvima je uspostavljena veza. Glasnogovornik sindikata pomoraca Hrvatske Danilo Prestint potvrdio je da među hrvatskim pomorcima nema ozlijeđenih. Na području potresa plovili su brodovi Don Frane Bulić splitskog Jadroplova, Sveti Nikola 1 atlanske plovidbe Dubrovnik, United Dinamic Tankerske plovidbe Zadar i Overseas Ann Globitc Expressa iz Splita. Hrvatskih pomoraca bilo je i na brodovima Arozija i Kamnik Splošne plovidbe iz Kopra

MVP otvorio telefone za informacije o državljanima RH u južnoj Aziji

Svi građani koji imaju saznanja o boravku hrvatskih državljana u dijelovima južne Azije pogođenim katastrofalnim potresom i plimnim valovima, mogu se javiti na dežurne telefone u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu, priopćeno je iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani se mogu javiti na telefone 01-4569964 ili 098-404802 kako bismo putem naših veleposlanstava u Indiji i Indoneziji mogli zatražiti utvrđivanje podataka, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova izvješćuje da je povodom katastrofalnog potresa koji je pogodio područja Indije, Šri Lanke, Indonezije i Tajlanda u stalnom kontaktu s hrvatskim veleposlanstvima u New Delhiju i Džakarti odakle dobiva podatke o saznanjima o boravku hrvatskih državljana i uvjetima u kojima se oni nalaze u tim područjima.

Ministarstvo je također priopćilo da je osnovalo radnu skupinu sa zadaćom prikupljanja podataka, koordinacije i djelovanja u cilju utvrđivanja boravka hrvatskih državljana u navedenim područjima i pružanja raspoloživih informacija kako bi se pomoglo hrvatskim državljanima.

Ministarstvo vanjskih poslova nastoji na sve dostupne načine prikupiti podatke o hrvatskim državljanima koji se nalaze na područjima stradalim od potresa i plimnog vala u južnoj Aziji, priopćeno je.

Isto tako, Ministarstvo je priopćilo da je pokrenuta inicijativa slanja humanitarne pomoći iz Hrvatske u nastradala područja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara