Neretvanski lađari sinoć krenuli preveslati Jadran

Tekst: V.Š.
Foto: Nikola Vilić (Cropix)

NERETVANSKI lađari sinoć su svečano ispraćeni iz Ploča na put preko Jadranskoga mora do talijanskoga Termolija, a na njihovu ispraćaju bio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je na motornom brodu "Oišan" splitske lučke kapetanije kratko zaplovio prema pučini zajedno s neretvanskim lađarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lađarima su ugodnu i sretnu plovidbu, uz stanovnike žitelje Ploča, zaželjeli i dožupanica Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, predsjednik Gradskoga vijeća Mate Dugandžić i ravnatelj Uprave za pomorstvo Joško Nikolac. Na iznimno zahtjevnoj i opasnoj ruti od oko 250 kilometara neretvanske lađare će pratiti brod Hrvatske ratne mornarice na kojem će se nalaziti sva potrebna logistika.

U projektu "Tragovima pradjedova" sudjeluje četrdesetak neretvanskih lađara, koji planiraju preveslati Jadran upravo kao i preci Moliških Hrvata koji su prije pola stoljeća bježeći od Turaka odveslali u Italiju.

Predviđena ruta kretnja je preko Neretvanskoga kanala na vrh Pelješca i pored Korčule - najkraćom rutom prema Italiji, a u Termoli bi trebali doploviti sutra ujutro oko četiri sata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara