Nesposobnom Bajiću opet "procurilo", očekujemo njegovu ostavku!

Foto: Tonći Plazibat (Cropix)

VEĆ DVIJE godine traje nezaustavljivo curenje povjerljivih materijala odnosno iskaza svjedoka i osumnjičenika u istragama oko korupcijskih afera koje provodi DORH, a nakon što je sinoć otkriveno da se na YouTubeu nalazi video iskaza bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera, danas je nastavljen trend po kojemu ćemo najprije pamtiti mandat Mladen Bajića.

> Mladen Bajić mora dati ostavku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, u jednim dnevnim novinama objavljen je tajni iskaz premijerke Jadranke Kosor koja je svjedočila u Državnom odvjetništvu 11. studenog o detaljima financiranja stranke. Riječ je o transkriptu. 

Tijekom dana očekujemo da se o tome očituje Mladen Bajić te da podnese ostavku. U dvije godine iz Državnog odvjetništva najavljivali su istragu i rezultate odakle "curi" i tko objavljuje, no do danas nije bilo apsolutno nikakvih rezultata.

Zašto odmah zabrana videa, a ne i transkripata?

Zanimljivo je ovom prigodom napomenuti kako su gotovo svi tajni iskazi u vidu transkripata izlazili u dva dnevna tiskana medija. Tako je primjerice iskaz Sanadera kojeg smo mogli vidjeti i u "spornom" video izdanju zapravo već objavljen 10. listopada u Večernjem listu.

Transkript je objavljen i u tiskanom izdanju, a i dalje je moguće vidjeti tekst i on-line. Državno odvjetništvo zatražilo je sinoć od hrvatskih medija da uklone snimku Sanaderova svjedočenja, no nikada, što je indikativno, nije zatraženo da se ukloni pisani sadržaj objavljen 10. listopada tog istog svjedočenja. Zašto?

Umjesto toga najavljena je istraga, koja još uvijek nema rezultata. USKOK se tada obratio javnosti s kratkim priopćenjem.

Uskok već dva mjeseca zna da je Sanaderova snimka "na tržištu"

"Kako je izvor podataka objavljenih u spornim člancima upravo DVD sa snimkom obrane, izvršene su provjere tko raspolaže navedenom snimkom. Provjerom je utvrđeno da uz Uskok i obranu okrivljenika, koji po Zakonu odmah po ispitivanju raspolažu navedenom snimkom, kopiju snimka obrane dobili su i branitelji drugih okrivljenika iz tog predmeta. Naime, sukladno Zakonu svi osumnjičenici i njihovi branitelji u pojedinom predmetu imaju pravo uvida u spis i skladno Zakonu o kaznenom postupku i pravo razgledavanja, prepisivanja, preslikavanja i snimanja spisa u kojem je postupanje tajno (čl. 183. st. 2. ZKP-a), a koje su pravo pojedini od njih i iskoristili",  navodi se u priopćenju Uskoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara