Nestali iranski general surađuje s Izraelom i SAD-om?

PO INFORMACIJAMA koje je danas objavio američki Washington Post, Ali Reza Asgari, iranski general koji je nestao u Turskoj u veljači prošle godine, prebjegao je dobrovoljno, u dogovoru s izraelskim vlastima koje su organizirale cijelu stvar.

Asgari je svojedobno bio zapovjednik Revolucionarne garde, a u 80-ima je bio jedan od ključnih ljudi u formiranju Hezlollaha. Navodno je prebjegao da bi dao informacije o iranskom obrambenom sustavu i, što je najvažnije, upravo o Hezbollahu. 7. veljače prošle godine prijavio se u hotel u Turskoj i nakon toga više nije viđen.

Spekuliralo se o tome gdje bi mogao biti, ali dosad nije bilo čvrstih informacija (iako je Iran optuživao Zapad da ga je oteo). Još jučer su jedne arapske novine u Londonu prenijele izjavu iranskog dužnosnika koji je ustvrdio da je Asgari negdje na zapadu Europe i da iranska vlada vjeruje da je za odavanje informacija dobio izraelski novac.

Jučer su Amerikanci šutjeli, a Izraelci preko ministra obrane Amira Peretza negirali takve tvrdnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnik koji je dao informaciju Postu tvrdi da Asgari daje američkim i izraelskim obavještajnim službama informacije o Hezbollahu i o iranskoj povezanosti s tom grupom.

Izraelska vlada i dalje tvrdi da ne zna ništa o slučaju, te da sumnja da je Mossad odgovoran za Asgarijev nestanak.

Danny Yatom, bivši ravnatelj Mossada, a sadašnji član izraelskog Knesseta (parlamenta), tvrdi da vjeruje da je Asgari prebjegao negdje na zapad. "On je vrlo istaknut iranski dužnosnik. U Libanonu je godinama držao vrlo visok položaj.", kaže Yatom.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara