Nestanak pčela potaknut je klimatskim promjenama

Nestanak pčela potaknut je klimatskim promjenama
Foto: EPA

KLIMATSKI kaos izazvao je pad broja pčela širom svijeta, upozorili su znanstvenici.

Novo istraživanje pokazuje da se vjerojatnost uočavanja pčela na bilo kojem mjestu u Europi i Sjevernoj Americi smanjila za trećinu od 1970-ih.

Rastuće temperature sve će više izazivati pad njihova broja, koji je veći nego što se prije mislilo, kažu znanstvenici koje prenosi BBC.

Bez pčela podbacuju neki usjevi

Pčele su ključne za oprašivanje mnogih vrsta voća, povrća i drugih biljaka u divljini.

Bez njih bi podbacili neki usjevi i smanjila se raspoloživa hrana za ljude i brojne druge vrste.

Dr. Tim Newbold s University Collegea London (UCL) kaže da su neka ranija istraživanja pokazivala da se pčele sele prema sjeveru Europe i Sjeverne Amerike, što se očekivalo s obzirom na klimatske promjene.

"No ovo je prvi put da smo uspjeli s klimatskim promjenama povezati lokalni nestanak pčela i naseljavanje na drugim mjestima, što pokazuje jasan utjecaj klimatskih promjena na smanjivanje njihova broja", dodao je.

Pad broja pčela već je mnogo veći nego što se mislilo, kaže voditelj istraživanja Peter Soroye sa Sveučilišta Ottawa u Kanadi.

"To smo povezali s klimatskim promjenama, a posebno s ekstremnim temperaturama i klimatskim kaosom koji klimatske promjene stvaraju", rekao je.

Pad broja pčela zabilježen diljem svijeta

Pčele su najsnažnije pogođene u južnim dijelovima svijeta poput Španjolske i Meksika zbog češćih vrlo toplih godina.

Populacije pčela proširile su se hladnijim sjevernim regijama, no to nije dovoljno da nadoknadi gubitke u njihovu ukupnom broju.

Jonathan Bridle i Alexandra van Rensburg sa Sveučilišta Bristol rekli su da je ovo otkriće alarmantno.

Komentirajući u časopisu Science, napisali su: "Nova studija doprinos je rastućem korpusu dokaza o alarmantnim, raširenim gubicima bioraznolikosti i stopama globalnih promjena koje premašuju kritične točke otpornosti ekosustava."

U svijetu postoji oko 250 vrsta pčela. Prema stručnjacima, pad broja pčela uočen je u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi te Aziji i izazvan je raznim prijetnjama, od gubitaka staništa do bolesti i korištenja pesticida.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara