Nestašica trave u Kanadi prvi dan nakon legalizacije, izdana i prva kazna

Nestašica trave u Kanadi prvi dan nakon legalizacije, izdana i prva kazna
Foto: EPA

VEĆ prvog dana nakon što je Kanada legalizirala konzumaciju marihuane, u nekim dijelovima te zemlje došlo je do nestašice kanabisa zbog prevelike potražnje, piše BBC.

Naime, ljudi su nakon promjene zakona čekali u redovima pred trgovinama specijaliziranim za prodaju te lake droge pa su mnogi dućani rasprodali svu zalihu već prvog dana.  

Online trgovine su se, zbog velikog broja narudžbi, također našle u neprilici i kasnile su s dostavom kanabisa kupcima. Građane se upozorava da bi dostava tog proizvoda mogla kasniti i do pet dana zbog štrajka zaposlenika poštanskih službi koji je predviđen za sljedeći tjedan.

Nestašica kanabisa na mnogim područjima

Do nestašice marihuane došlo je na mnogim područjima Kanade, npr. na otoku Newfoundlandu, u provinciji Saskatchewan i na krajnjem sjeveru Kanade, na teritoriju Nunavut.

Zarada ne kasni

Mnogi trgovci, ali i država Kanada, ipak trljaju ruke. Na nabavu marihuane građani Nove Škotske, najmanje pokrajine u Kanadi, potrošili su prvog dana oko 600.000 kanadskih dolara (otprilike 440.000 eura).

Prve kazne

Kanadska policija počela je dijeliti i prve kazne za vožnju pod utjecajem marihuane. Policijski službenik za CBC je izjavio da je prva kazna izdana u srijedu, 1 sat nakon ponoći  - samo sat vremena nakon što je konzumacija kanabisa postala legalna.

Podsjetimo se, prema novom zakonu konzumacija marihuane u Kanadi ipak ima svoja ograničenja. Primjerice, korisnici bi trebali biti punoljetni te su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloljetnicima.

Kanađanima je dozvoljen samo određeni broj biljaka koje mogu uzgajati unutar svog doma, a na javnim mjestima mogu kod sebe imati do 30 grama marihuane.

Također, uvedene su kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod utjecajem kanabisa. Policija će moći zaustavljati "sumnjive" vozače te provjeravati razinu alkohola i THC-a u krvi. Kazne su većinom novčane, ali se u nekim slučajevima može odrediti i zatvorska kazna, piše BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara