Nestle više ne želi mlijeko s farme kontroverzne supruge Roberta Mugabea

Tekst: I.Ka.
Foto: Wikipedia

ŠVICARSKI prehrambeni gigant Nestle dao je izjavu kojom kaže kako prestaje s nabavom mlijeka sa zimbabvijskih mliječnih farmi koje su pod nadzorom Grace Mugabe, supruge zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabe.

Godine 2002. Grace je preuzela nekoliko najprofitabilnijih poljoprivrednih farmi koje su do tada bile u vlasništvu bjeloputih vlasnika nakon čega je Grace prodala oko milijun litara mlijeka na godinu. Otkrivene informacije su prouzročile ogorčenje u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici. Organizacije za ljudska prava su započele kampanju kojom kupce pozivaju na bojkot Nestlevih proizvoda. EU i SAD su protiv predsjednika Mugabea, njegove supruge i nekoliko članova njegove administracije zbog 29-godišnje kontroverzne dominacije u Zimbabveu uvele sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grace Mugabe za Švicarce je "nepoželjna osoba"

Nestle koji ima sjedište u Švicarskoj nije dužan poštivati sankcije jer Švicarska ima svoja pravila i zakone kojih se drži. Na švicarskoj listi "persona non grata" se Grace Mugabe našla 2003. godine te je opisana kao "žena predsjednika države koja je upletena u aktivnosti koje ozbiljno ugrožavaju demokratičnost i poštivanje ljudskih prava".

Nestle je do sada izbjegavao priznanje krivice i nijekao je optužbe o kršenju švicarskih zakona, ali će od nedjelje, pod pritiskom, prestati s kupnjom mlijeka s kontroverznih farmi. "Nestle u Zimbabveu se nalazi već 50 godina i pokušava dugoročne projekte obavljati unatoč teškim okolnostima", izjavili su iz Nestlea. Direktor Južnoafričkog Nestlea kazao je kako je do te odluke došlo zbog velikog međunarodonog pritiska na Nestle, prenosi Daily Telegraph.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara