Nesuđeni potpredsjednik SAD napustio Demokratsku stranku

JOE LIBERMAN, demokratski senator koji je američku državu Connecticut zastupao 18 godina i poznat po tome što je 2000. godine zajedno s Alom Goreom izgubio predsjedničke izbore, kasno sinoć je priznao poraz na preliminarnim izborima za kandidata Demokratske stranke za Senat.

Taj poraz je za mnoge promatrače bio očekivan, jer je Lieberman posljednjih godina manje poznat kao jedan od najpopularnijih demokratskih senatora, koliko kao vatreni zagovornik američkog pohoda na Irak.

Zbog toga je na sebe navukao bijes sve glasnije i sve bolje organizirane frakcije proturatnih radikala unutar Demokratske stranke. Oni su uložili ogroman napor kako bi na preliminarnim izborima pobijedio politički neiskusni milijunaš Ned Lamont, koji se za razliku od senatora, oštro protivi ratu i zahtijeva trenutačno povlačenje svih američkih trupa iz Iraka.

Međutim, samo nekoliko trenutaka nakon što je Lamontu čestitao na pobjedi, Lieberman je najavio kako će se ipak nastaviti natjecati za Senat, ovaj put kao nezavisni kandidat. Takva odluka je bila sasvim u skladu s najavama, odnosno procjenama da bi legitimitet za nju dao tijesan rezultat na preliminarnim izborima. Lieberman je osvojio oko 48 % glasova među pristašama Demokratske stranke, ali se zato gro njegove izborne baze nalazi među stranački neopredijeljenim i ideološki neopterećenim biračima.

Lieberman je stoga jutros, u skladu s najavama, izbornim vlastima države Connecticut podnio 18.000 potpisa - dva puta više od zakonskog minimuma potrebnog - za kandidaturu novostvorene stranke "Connecticut za Liebermana".

Većina promatrača, uključujući nekadašnjeg Clintonovog političkog savjetnika Dicka Morrisa, je uvjerena kako će Lieberman relativno lako osvojiti četvrti mandat, jer osim što još uvijek uživa podršku oko polovice demokrata, može očekivati glasove ne samo od umjerenih glasača, nego i od republikanaca, čiji je službeni kandidat Alan Schlesinger potpuni autsajder zbog kockarskog skandala.

Liebermanova odluka bi mogla izazvati velike neugodnosti cijelom nizu demokratskih političara, uključujući bivšeg predsjednika Clintona, kao i njegovoj supruzi Hillary, koji su mu do posljednjeg trenutka davali podršku, a sada se suočavaju s time da je napustio njihovu stranku.

Rezultat izbora u Connecticutu, s druge strane, izazive nedoumice među političkim promatračima u SAD.

Dio smatra kako on predstavlja simptom sve većeg nezadovoljstva prosječnih Amerikanaca ratom u Iraku i Bushovom politikom, te da će to biti dobar predznak demokratima za jesenske izbore.

Dio, pak, smatra da će republikanci na temelju njega cijelu Demokratsku stranku pokušati opisati kao taoca radikalne ljevice, te tako pridobiti umjerene birače.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara