Neto dobit T-HT-a u prvih devet mjeseci 2.152 milijuna kuna

T-HRVATSKI Telekom (T-HT), objavio je rezultate svog poslovanja za prvih devet mjeseci ove godine. Konsolidirani su se prihodi povećali za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2006. godine te iznose 6.655 milijuna kuna (910 milijuna eura). Neto dobit od 2.152 milijuna kuna (294 milijuna eura) povećala se za 15 posto u odnosu na isto razdoblje 2006. godine.

Komentirajući rezultate za prvih devet mjeseci 2007. godine, Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor, rekao je: "U prvih devet mjeseci, do 30. rujna 2007., Grupa je ostvarila značajan napredak. 5. listopada 2007. završen je vrlo uspješan IPO na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi i vrlo smo zadovoljni interesom koji su ulagatelji pokazali kako tijekom procesa, tako i nakon njega."

"Poslovanje se uglavnom odvijalo u skladu s našim očekivanjima. Fokusiranjem na izvrsnost u redovnom poslovanju osigurali smo održavanje marže EBITDA-e, a optimizacija troškova i nadalje ostaje naša strateška odrednica. Tržišno natjecanje i regulativa ostaju bitno obilježje našega tržišnog položaja i stoga smo usmjereni na trajno pružanje kvalitetne i atraktivne telekomunikacijske usluge svim našim korisnicima", dodao je.

Ukupni konsolidirani prihodi 6.655 milijuna kuna

Ukupni su se konsolidirani prihodi povećali za 1,2 posto, na 6.655 milijuna kuna za prvih devet mjeseci, sa 6.576 milijuna kuna za isto razdoblje 2006. Porast prihoda uglavnom je rezultat rasta prihoda od pokretne telefonije i internetskih usluga te, u manjoj mjeri, veleprodajnih usluga.

Te tri skupine usluga zajedno čine 61 posto ukupnih prihoda Grupe za devet mjeseci završenih 30. rujna 2007. i 56,6 posto ukupnih prihoda Grupe za isto razdoblje prethodne godine. Porast prihoda od pokretne telefonije, internetskih i veleprodajnih usluga nadoknadio je pad prihoda od nepokretne telefonije i podatkovnih usluga.

Ukupni troškovi iz redovnog poslovanja povećali su se u izvještajnom razdoblju za 5 posto, na 3.634 milijuna kuna, s 3.460 milijuna kuna za isto razbolje 2006. To je u prvome redu rezultat povećanja materijalnih troškova i troškova usluga, koji su djelomično neutralizirani smanjenjem troškova zaposlenika.

Naime, ukupni su se troškovi zaposlenika smanjili za 3,5 posto, na 880 milijuna kuna za prvih devet mjeseci, s 912 milijuna kuna za isto razdoblje prethodne godine zbog smanjenja broja radnika, na 6.860 zaposlenika s njih 7.546, što predstavlja smanjenje od 9,1 posto.

Neto dobit od 2.152 milijuna kuna

Konsolidirana se neto dobit povećala za 15 posto na 2.152 milijuna kuna za prvih devet mjeseci, s 1.872 milijuna kuna za isto razdoblje 2006. Do tog je povećanja neto dobiti došlo u prvome redu zahvaljujući prihodima od ulaganja koja se vode po metodi udjela u vezi s ulaganjima Grupe u HT Mostar d.o.o.

U prvih devet mjeseci, Grupa je zabilježila 271 milijun kuna povezane dobiti, od čega većinu čine jednokratne dobiti (kao što je ukidanje rezerviranja za smanjenje vrijednosti i dobit proizišla iz otuđenja udjela u vezi s ulaganjima u HT Mobilne Mostar). K tome, povećanje neto dobiti potaknuto je i povećanjem neto financijske dobiti (koja je porasla za 48,5 posto), u prvome redu kao rezultat većih prosječnih salda gotovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara