Neum - novo žarište sukoba Bošnjaka i Hrvata?

Neum - novo žarište sukoba Bošnjaka i Hrvata?

SLUŽBENO Sarajevo ozbiljno je shvatilo situaciju u Neumu gdje su sve češći sukobi između Bošnjaka i Hrvata, a koji se više ne mogu tolerirati. Tako će se ovih dana policijska stanica u Neumu, pojačati s pripadnicima MUP-a iz Čapljine, a zasad nije isključeno da u Neumu boravi do kraja ove turističke sezone i Specijalna postrojba MUP-a.

Napadi na turiste, automobile i objekte

Naime, ove turističke sezone, sve su češći sukobi s turistima Bošnjacima u tom gradu, a samo prošlog tjedna zabilježeni su slučajevi premlaćivanja trojice Bošnjaka iz Tuzle, grupe srednjoškolaca iz Sarajeva, a stradalo je više automobila turista Bošnjaka kao i ugostiteljski objekti kojim a vlasnici nisu Hrvati.

Za eskalaciju nasilja i netrpeljivosti najviše se okrivljuje policiju u Neumu, koja u nizu fizičkih obračuna na Bošnjake te uništavanja imovine u nijednom slučaju nije našla počinitelje. Čak štoviše, policija, čini se, u pojedinim slučajevima nije htjela intervenirati.

Policija nije htjela intervenirati?

Index je tako pisao o slučaju napada na turiste iz Tuzle, koje je negdje oko jedan sat ujutro, zasula "kiša kamenja". Dvije djevojke odmah su nakon toga pobjegle, a u obližnjoj policijskoj stanici zatražile su i pomoć, međutim policija nije pokazala interes da izađe na mjesto događaja.

Na plaži su ostala tri mladića, a na njih su nasrnule nepoznate četiri osobe. Mladići iz Tuzle okrvavljenih glava, izvukli su deblji kraj, a MUP kantona Hercegovačko-neretvanskog i dalje ispituje jesu li policajci u ovom slučaju zanemarili svoje dužnosti.

Ovog vikenda zabilježena je i masovna tučnjava na nacionalnoj osnovi u Hotelu Sunce, a teže ozlijede dobio je 41-godišnji Adi Jusić iz Zenice, koji je hitno prebačen u mostarsku bolnicu, a lakše povrede dobio je 21-godišnji Edin Šakić iz Zenice i 34-godišnji Adnan Ahmić nastanjen u Švicarskoj. Iako svi svjedoci govore o napadu deset osoba hrvatske nacionalnosti, izvještaj policije u Neumu, nema takvih navoda. Za počiniteljima i dalje tragaju.  

Komesar MUP-a najavljuje pojačane noćne patrole

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je situacija i više nego ozbiljna potvrđuje i nedavna izjava komesara MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Himza Đonka u Dnevnom Avazu, koji je najavio ne samo  policijska pojačanja u Neumu, već i češće i brojnije noćne policijske patrole. Zanimljivo je kako komesar Đonko ne isključuje i odgovornost policije u Neumu.

"Uskoro će se o sigurnosnoj situaciji održati sastanak komandira Policijske stanice Neum i Policijske uprave Čapljina kako bi se analizirala stanje u Neumu, a u svjetlu najnovijih događanja. Novi incidenti mogu se jedino spriječiti aktivnijim radom policije i represivnim mjerama prema napadačima", kazao je Đonko.

Džamija u Neumu

Recimo i to kako su u Neumu uvijek bile podignute tenzije, međutim sve donedavno nisu zabilježeni veći incidenti s Bošnjacima. Situacija je naelektrizirana kada je Islamska zajednica u BiH postala odlučna u nakani da se u Neumu, gdje većinom žive Hrvati, sagradi džamiju. Ona bi se  trebala nalaziti na glavnom magistralnom pravcu prema Dubrovniku.

Tenzije u jedinom gradu BiH koji se nalazi na Jadranskoj obali, svojedobno je podigao i veliki broj suvenira koji su prikazivali Neum s nepostojećom džamijom.

I.Ć.
Foto:neum.ba/ hrfoto, AFP


  

   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara