Neuspio koalicijski dogovor - Šibenik pred izborima

SJEDNICA šibenskoga Gradskog vijeća sazvana jutros, i na kojoj je trebao biti izabran novi gradonačelnik kako se ne bi morali raspisati izvanredni izbori, nije održana jer se vodstva lokalnog SDP-a, HSSa-, HNS-a i Nezavisna lista Ivana Medića nisu uspjeli dogovoriti o novoj koalicijskoj vlasti i sklopiti koalicijski sporazum koji bi osigurao potrebnih 13 glasova za odlučivanje u Gradskom vijeću pa Šibenik na proljeće ipak očekuju izvanredni izbori.

Jutros su se sastali samo vijećnički klubovi koji su obaviješteni da sjednicu nema smisla održati jer nema prijedloga za izbor gradonačelnika, a to je bila i jedina točka dnevnog reda.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Ivica Poljičak izjavio je novinarima da se takav ishod mogao i očekivati. Dodao je kako je, od kada je prije mjesec dana smijenjena manjinska vlast SDP-a i HSS-a, bilo očito da njihov način spašavanja vlasti u Šibeniku i pokušaj da se po svaku cijenu osigura većina od 13 glasova nije bio realan te da su izvanredni izbori za koje se HDZ od početka zauzimao, jedino legitimno rješenje. Po onomu što su novinarima kazali pregovarači iz SDP-a, HSS-a i Nezavisne liste Ivana Medića prijeporno je bilo to što je Ivan Medić tražio da se poštuje koalicijski sporazum koji su nakon prošlih lokalnih izbora potpisali SDP, HSS, HNS i njegova lista, po kojem on i kandidat SDP-a dijele mandat gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Medić je na temelju toga tražio da on bude gradonačelnik do isteka mandata, a to je SDP-u, po riječima Milana Arnautovića, predsjednika gradske organizacije SDP-a, bilo neprihvatljivo. Medić je tražio i da nezavisna vijećnica Višnja Vranković, koja je u Gradsko vijeće ušla na njegovoj listi, ali su se nakon toga sukobili, vrati mandat toj listi, no ona na to nije pristala. SDP je u pregovorima o koaliciji pristao na uvjete HNS-a da dosadašnji gradonačelnik Arnautović ne bude kandidat ni za jednu dužnost, a HSS i HNS su prihvatili da mjesto gradonačelnika pripadne SDP-u.

Dosadašnji šibenski gradonačelnik Arnautović i vlast SDP-a i HSS, na koju se svela koalicijska vlast, i u kojoj su u početku sudjelovali i HNS i Ivan Medić, smijenjena je prije mjesec dana na prijedlog HDZ-a, a za to su glasovali i vijećnici HNS-a i Ivan Medić. Nakon toga su ipak pokušali sklopiti novi koalicijski sporazum. Kako u roku od mjesec dana nije izabrana nova vlast, Vlada mora imenovati povjerenika koji će pripremiti provedbu izvanrednih izbora za Gradsko vijeće, najvjerojatnije u travnju.

(Hina) dfer vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara