Nevenka Bečić pred istragom: Kerum kupio jahtu na tvrtku, a koristio je privatno

Tekst: Dragan Miljuš
Foto:Kerum

NEVENKA BEČIĆ, direktorica tvrtke Kerum, sestra splitskog gradonačelnika i šefica Gradskog vijeća, na meti je Državnog odvjetništva zbog 2,9 milijuna kuna (ne)plaćenog poreza za bratovu luksuznu jahtu Maiora 33.

Utaja i zloupotreba

Kerumova krstarica od svojih 10-ak milijuna eura nabavljena je, naime, na tvrtku, a koristila se (i) u privatne svrhe pa se posumnjalo u utaju, višemilijunsku štetu u državnom proračunu i zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju, članak 292. stavak 1. Kaznenog zakona, što povlači sankciju do pet godina zatvora. Stavak 2. kvalificira djelo i navodi da se u slučaju pribavljanja znatne imovinske koristi, a to nekoliko milijuna neosporno jest, počinitelj može sankcionirati kaznom zatvora i do osam godina! Državnoodvjetnička odluka donijet će se uskoro, za koji dan. 

Postupak je pokrenula Porezna uprava nakon što je koncem prošle godine potvrđeno prvostupanjsko rješenje o porezu na jahtu doneseno 4. lipnja 2009. godine. Oderali su Keruma čim je zasjeo u gradonačelničku fotelju. Da se njega pita, teško bi to protumačio slučajem. Kerum se žalio, nešto je usvojeno, nešto nije. Rješenje je konačno, ali još uvijek ne i pravomoćno, jer o slučaju sada odlučuje Upravni sud. Moglo bi to potrajati i koju godinu. Kerum je dug navodno namirio do zadnje lipe, a to bi trebalo pomoći i Nevenki da se izvuče iz kaznenog postupka, koji joj visi nad glavom.

Ako je plaćeno, nije utajeno?

Drže, naime, da se utaja ne može dokazati ako je porez plaćen. Gotovo identičan pravni stav Kerum je zauzeo i u prekršajnom postupku za vrtiće. Raskinuo je ugovore s Ivicom Livajom, platio iz svog džepa više od dva milijuna kuna za uređenje vrtića i po njegovoj interpretaciji - djela više jednostavno nema.

Nema problema, no na ispunjavanje obveza i poslovanje u skladu sa zakonom Keruma su morali podsjetiti prvo mediji, a onda i poreznici. Nakon obavljenog nadzora ustanovili su da jahta "ne zarađuje" koliko bi trebala pa su zaključili da bi Kerum trebao napuniti proračun s još nekoliko milijunčića. Ispalo je na kraju da Kerum za uživanje na svojoj jahti, koja mu je nakon odlaska od supruge bila i dom, treba platiti račun?! Firma mu je navodno ispostavljala fakture za korištenje Maiore, a on je to uredno plaćao...  

Sestra Nevenka na udaru zakona našla se po zapovjednoj odgovornosti, kao šefica trgovačkog imperija, u čijoj se floti nalazi i sporna jahta. Trebala bi joj pomoći dokumentacija, putni nalozi i sve ostalo što ide uz poslovno plovilo. Ako to bude štimalo, izvući će se Nevenka. Ako ne, opet je pitanje što će se dogoditi. Odgovornost možda padne na nekog direktora zaduženog za poslovanje s jahtom. Vidjeli smo kako je neki dan na Prekršajnom sudu odgovornost za vrtiće preuzeo zamjenik Jure Šundov. U svakom slučaju, postupak protiv Nevenke imao bi i značajnu političku dimenziju.

Mućke s Ferrarijem i Hummerom

Nastavlja se tako Kerumov hod po trnju s njegovim luksuznim jurilicama. Nedavno slupani Ferrari F430 Spider također je predmet istrage Državnog odvjetništva zbog sličnog razloga. I tu je gradonačelnik "ušparao" koji milijun izigravši zakon kupnjom bolida iz Maranella na braniteljsku povlasticu nećaka Jakova Keruma. On je možda bio vlasnik na papiru, ali su Splićani u plavom Spideru najčešće viđali upravo Željka Keruma. Čak ga je i policija zaustavila za upravljačem, no to i dalje nije bilo dovoljno Carinskog upravi da naplati uskraćena davanja. Slučaj je dospio u slijepu ulicu, a automobil je za Uskrs potpuno uništio drugi nećak Josip Kerum. Utrkivao se s prijateljem po autocesti premda sa svojih 20 godina nije uopće smio upravljati vozilom od 490 KS. 

Problema je Kerum imao i s legendarnim terencem Hummerom, kojim je 2005. godine kod gradilišta Jokera pokosio vozača skutera Antu Milinu. Golemo vozilo imalo je američke registracije, a glasilo je na Juru Keruma, starijeg Željkova brata. Braća Kerum uspjela su ipak dokazati da se zapravo radi o njihovom rođaku iz američke države Ohio. Carina je naplatila 730 tisuća kuna, a Hummer je zauvijek nestao sa splitskih ulica premda je njegov robusni ovjes puno bolje podnio očajne splitske ulice od delikatnih talijanskih automobilskih proizvoda, kojima je gradonačelnik toliko sklon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara