Nevenka Tuđman oslobođena optužbi

Nevenka Tuđman oslobođena optužbi

NEVENKA TUĐMAN, kćer pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana osumnjičena za protuzakonito posredovanje, na Županijskom sudu u Zagrebu pod predsjedanjem Vladimira Pavlekovića oslobođena je svih optužbi.

Teretilo ju se za iskorištavanje društvenog položaja i ugleda, uz pomoć čega je svom bivšem poslovnom partneru Igoru Kneževiću namjestila posao u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, te kasnije od njega za istu uslugu dobivala novčane naknade (u iznosu od 986 tisuća kuna).

Nevenku Tuđman optužnica je teretila da je prekršila zakon po članku 343. kaznenog zakona (stavak 2. i 3.). No, utvrđeno je kako po stavku 2. i 3. Nevenka Tuđman nije počinila kazneno djelo.

Ipak, Tuđman je kazneno djelo počinila po stavku 1. istoga zakona, a prema kojemu onaj tko zahtijeva ili primi dar ili kakvu drugu korist, ili tko primi ponudu ili obećanje dara ili kakve druge koristi za sebe ili drugu fizičku ili pravnu osobu da iskorištavanjem svoga službenog ili društvenog položaja ili utjecaja posreduje da se obavi službena ili druga radnja koja bi se morala obaviti, ili da se ne obavi službena ili druga radnja koja se ne bi smjela obaviti, čini kazneno djelo za kojega je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do tri godine.

Budući da je od počinjenog kaznenog djela iz stavka 1.spomenutog kaznenog zakona prošlo sedam godina, nastupila je apsolutna zastara te je Tuđman oslobođena.

Nevenka Tuđman po izlasku iz sudnice nije imala nikakav poseban komenatar na donesenu presudu, kao uostalom ni njezin odvjetnik Ante Vukorepa koji je samo kratko prokomentirao kako je donesena presuda bila očekivana. No, zamjenica ravnatelja USKOK-a Ksenija Pavić po izlasku iz sudnice  podsjetila je da je netom objavljenja presuda nepravomoćna (prvostupanjska presuda) na koju USKOK ima pravo žalbe, te će to pravo i iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz same presude u kojoj je Vijeće zaključilo kako je počinjeno kazneno djelo nezakonitog posredovanja, sud smatra da se radi o blažem obliku za kojega je nastupila zastara. Stajalište USKOK- a je i dalje ono isto. Dakle, smatramo da je u konkretnom slučaju ministarstvo bilo dužno primijeniti uredbe Vlade RH o nabavi robe koja je u to vrijeme bila na snazi. U tom slučaju, zaključujemo da se radi o nedopuštenoj radnji u težem obliku." - kazala je Pavić, dodavši kako će upravo iz tih razloga USKOK uložiti žalbu na presudu, za koju će konačnu odluku donijeti Vrhovni sud.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda ustanovilo je da je Tuđman počinila blaži oblik kaznenog djela, budući da je doista nezakonito posredovala za Kneževića, no za radnje koje su dozvoljene. Da je Vijeće Nevenki Tuđman utvrdilo krivnju za počinjeno kazneno djelo po trećem stavku članka 343. kaznenog zakona, za to kazneno djelo ne bi nastupila zastara, kao što je to slučaj s prvim stavkom istoga članka.

Podsjećamo, USKOK je Kneževića sumnjičio da je 1996. godine s Ministarstvom sklopio ugovor o ugradnji telefonskih centrala na fakultete. Za uzvrat je Tuđman naredne četiri godine uzimala proviziju te tako protuzakonito stekla 986 tisuća kuna. 

Tuđman je tijekom suđenja odbacila sve optužbe na svoj račun, optužila Kneževića da je lažac, dodavši kako je postupak protiv nje politički montiran te da je u funkciji "detuđmanizacije". Troškovi sudskog postupka bit će naplaćeni iz proračunskih sredstava.

B.S.
Foto:M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara