"Norac ne može na slobodu jer nikada nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila"

Foto: AFP (Arhiva)

TRI nevladine udruge danas su putem priopćenja protestirali zbog odluke povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa o uvjetnom puštanju na slobodu bivšega generala Mirka Norca.

Riječ je o udrugama Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava te Građanski odbor za ljudska prava, koje smatraju da se u slučajevima ratnih zločina ne treba primjenjivati klauzula o dvotrećinskom odsluženju kazne.

Istaknuli su kako u obrazloženju presude prvostupanjskog suda za zločine u Medačkom džepu stoji da je "izostao izraz pijeteta prema poginulima i suosjećanja s onima koji su u operaciji izgubili svoje bližnje". Napominju kako Norac nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila u Gospiću i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu.

Dodaju i kako bi Državno odvjetništvo "trebalo provesti istragu o izravnim počiniteljima teških ratnih zločina za koje je Norac osuđen po zapovjednoj odgovornosti". Nužno je individualizirati odgovornost za zločine počinjene u području djelovanja specijalne policije, ali i utvrditi stupanj zapovjedne odgovornosti u svezi s tim zločinima, zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara