Nevrijeme u Dalmaciji: U Sinju veliki pljusak, munje parale nebo kod Omiša

Nevrijeme u Dalmaciji: U Sinju veliki pljusak, munje parale nebo kod Omiša
Foto: Danica Sičić

NAJAVLJENA promjena vremena stigla je tijekom ponedjeljka do Hrvatske.

U večernjim satima jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dijelove dalmatinske Zagore, javlja Dalmacija Danas.

Prema podacima mrežne postaje pljusak.com, do 22 sata najviše kiše palo je u Rudi pokraj Sinja, čak 47 litara po kvadratnom metru. Slijedi Trilj s 15 litara po kvadratnom metru, Bisko sa 7, Velika Duvjakuša na Dinari sa 6, Golubić kod Knina s 4 i Sveti Jure na Biokovu s 3 litre po kvadratnom metru.

Hladna zračna masa stigla je i do Dalmacije. Osjetan pad temperature zraka navečer je započeo u Dalmatinskoj zagori. Najviše se osjetio u planinama. Primjerice, na Dinari je temperatura pala na 12, a na Biokovu na 15 Celzijevih stupnjeva, dok je na sinjskom području temperatura zraka nešto prije 22 sata iznosila 19 °C. Grmljavinski oblak sa Zagore proširio se na područje Mosora i grada Omiša.

Ljeto se u Dalmaciju vraća sredinom tjedna, no onda opet stiže promjena

Na sjevernom Jadranu zapuhala je bura koja će se ove noći proširiti na cijelu obalu te će biti uvod u bitno svježiji utorak u odnosu na prethodne dane. Neće svi dijelovi Dalmacije dobiti kišu tako da će u mnogim krajevima ostati potpuno suho, međutim lokalno s jačim grmljavinskim nevremenima može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Bez obzira na današnji prodor nećemo se oprostiti od ljeta jer će već u srijedu i četvrtak temperature u dijelovima Dalmacije ponovno doseći vrućih 30 Celzijevih stupnjeva uz obilje sunca. Međutim, krajem petka i u dane vikenda, po svemu sudeći, stiže novo pogoršanje s kišom i novim, još jačim zahlađenjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara