Nevrijeme u Starom Gradu na otoku Hvaru

JUTROŠNJE nevrijeme, praćeno obilnom kišom, te dva plimna vala koja su se izlila na rivu uzrokovali su pravu elementarnu nepogodu u Starom Gradu na otoku Hvaru, s velikom materijalnom štetom.

"Rano jutros oko šest sati u starom dijelu grada i na rivi pojavio se prvi plimni val, a sljedeći koji je bio puno žešći stigao je 15-ak minuta kasnije. Razina mora podigla se za više od jednog metra, a more je ušlo u ulice i nosilo sve pred sobom", izjavio je u telefonskom razgovoru za Hinu starogradski gradonačelnik Visko Haladić.

Dodao je kako su se od plimnog vala "automobili zavrtjeli kao igračke, plivali su svi štandovi, poplavljeni su brojni ugostiteljski objekti, ribarnica, privatne kuće, trgovine i prostorije Turističke zajednice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najviše je stradao središnji gradski park, u kojem su uništene brojne biljke, a more je prilikom povlačenja srušilo 70 metara dugačak betonski zid parka, naglasio je gradonačelnik Haladić.

"Stari Grad se nalazi u uvali u kojoj nevrijeme uzrokuje oscilacije plime i oseke. Ovakav veći plimni val pojavi se svakih 10-ak godina, no brojni stanovnici ovog područja ne pamte kada su zadnji put doživjeli ovakvo što", dodao je.

Na teren su izašli djelatnici gradske komunalne službe i vatrogasci koji su ispumpavali vodu iz potopljenih objekata, očistili teren i na neki način sanirali stradalo područje.

Starogradski gradonačelnik napomenuo je da su gradske vlasti poslale dopis Poglavarstvu Splitsko-dalmatinske županije u kojem traže proglašenje elementarne nepogode, a po njihovoj gruboj i neslužbenoj procjeni šteta bi mogla doseći tri milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara