New York Times: Pentagon će mobilizirati tisuće rezervista

PENTAGON planira mobilizirati tisuće pripadnika Nacionalne garde i rezervista u idućih nekoliko dana kako bi popunio vojne položaje koji će biti
ključni u slučaju američkog rata protiv Iraka, objavio je New York Times pozivajući se na dužnosnike ministarstva obrane.

Deset tisuća rezervista, uglavnom iz postrojbi vojne policije, bit će aktivirano u SAD-u i izvan zemlje u prvom valu mobilizacije, rekli su za Times neimenovani dužnosnici.

Iako još nije donesena konačna odluka, Pentagon planira - u slučaju da američki predsjednik George W. Bush naredi napad na Irak - aktivirati isti broj rezervista koji je bio mobiliziran tijekom Zaljevskog rata 1991. Tada je 265.000 rezervista pozvano na aktivnu dužnost, piše Times.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosad je mobilizirano 50.755 rezervista za obranu SAD-a nakon prošlogodišnjih napada 11. rujna i za rat u Afganistanu.

´Aktiviranje rezervista je važno jer će ono utjecati na svaku zajednicu u Americi i poslat će poruku da se predsjednik ne šali´, rekao je za Times jedan visoki vojni dužnosnik.

Razmjeri i izabrano vrijeme za mobilizaciju ovisit će o iračkom odgovoru na rezoluciju UN-a koja poziva Bagdad na uništenje kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja, i o inspekcija oružja koje se trenutačno provode u Iraku, stoji u Timesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara