New York Times piše da Pentagon godinama istražuje NLO-e, objavili i snimke navodnog bliskog susreta

New York Times piše da Pentagon godinama istražuje NLO-e, objavili i snimke navodnog bliskog susreta

Screenshot: New York Times Facebook

KAKO piše New York Times, u proračunu za obranu SAD-a, koji iznosi 600 milijardi dolara, nalaze se i 22 milijuna koja su namijenjena za Program za naprednu identifikaciju zračnih prijetnji.

Javljaju i kako je taj podatak bilo jako teško pronaći te da je Pentagon htio da bude upravo tako. Naime, taj program postoji godinama i istraživao je izvješća o NLO-ima, tvrdi New York Times, prema podacima koje je dobio od strane službenika Ministarstva obrane SAD-a, razgovorima s osobama koje su sudjelovale u programu i zapisima do kojih su došli.

Program pokrenut 2007. godine

Program je vodio vojni obavještajac Luis Elizondo, a Ministarstvo nikad ranije nije priznalo da program postoji. Ipak, postoje tvrdnje kako je program u posljednjih pet godina nastavio istraživati slučajeve koje su im prijavljivali službenici, a koji su obavljali i druge poslove u Ministarstvu obrane.

Dijelovi programa i dalje su tajni, ali New York Times piše kako je pokrenut 2007. godine i kako je na njegovom financiranju najviše inzistirao demokrat Harry Reid. Najveći dio novca otišao je tvrtki za istraživanje koju je vodio njegov prijatelj, a koji trenutno s NASA-om radi na proizvodnji nove svemirske letjelice.

Radi se o Robertu Bigalowu, koji je na CBS-u jednom prilikom izjavio kako je apsolutno uvjeren da vanzemaljci postoje i da su NLO-i posjetili Zemlju.

Spomenuti program je upravo s njegovom tvrtkom stvorio dokumente koji opisuju različita "viđenja" letjelica koje su se kretale jako brzo bez vidljivih znakova pogona ili koje su lebdjele.

Snimka susreta s američkim lovcima

U sklopu programa istraživane su i različite snimke nepoznatih objekata koji su se susretali s američkim vojnim letjelicama, uključujući jednu snimku koja je objavljena u kolovozu.

Radi se o snimci ovalnog objekta veličine komercijalnog aviona, koji su lovila dva američka lovca Navy F/A-18F, koji su poletjeli s nosača Nimitz pokraj obale San Diega 2004. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Reid je izjavio kako se ponosi programom te kako mu nije žao što je program pokrenut.

Za New York Times je govorila i astrofizičarka s MIT-ja, Sara Seager, koja je rekla kako činjenica da je porijeklo objekta nepoznato ne znači da je objekt s drugog planeta ili iz druge galaksije.

Sumnjičav je bio i James E. Oberg, bivši NASA-in inženjer za svemirske letjelice i autor 10 knjiga o letu u svemir koje su raskrinkale nekoliko takozvanih "viđenja" NLO-a.

Rekao je kako je percepcija varljiva i kako su brojni ljudi aktivni u leti, ali ne žele da to drugi znaju. Ipak, rekao je kako podupire program. "Možda otkriju biser", rekao je.

Pentagon tvrdi da je program ugašen 2012. godine

New York Times je poslao upit i Pentagonu vezano za postojanje ovog programa, a oni su priznali njegovo postojanje, ali su dodali kako je ugašen 2012. godine.

"Odlučeno je kako postoje drugi, veći prioriteti, kojima je potrebno financiranje", poručili su.

Ipak, Elizondo koji je vodio program rekao je i kako je program bio aktivan nakon 2012. godine te kako se tada samo ugasilo financiranje od strane vlade. Dodao je i da je radio s mornaricom i CIA-om.

On je prošlog listopada podnio otkaz i upitao trenutnog ministra obrane Jamesa Mattisa zašto se u to pitanje ne ulaže više truda i vremena. Dodao je i kako je imenovan njegov nasljednik, ali nije htio otkriti njegov identitet.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara