Nezaposlenost u SAD-u pala na 4,7 posto, podbacio broj novih radnih mjesta

Nezaposlenost u SAD-u pala na 4,7 posto, podbacio broj novih radnih mjesta

 Foto: scx.hu

KRAJEM prošlog tjedna objavljeni podaci o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mjesta u svibnju na američkom tržištu rada.

Iako je stopa nezaposlenosti pala sa 4,9 posto na 4,7 posto, novih radnih mjesta otvoreno je neuobičajeno malo – samo 38 tisuća, što je najgori mjesečni podatak još od 2012. godine.

Rasprodaja dolara

Investitori na financijskim tržištima burno su reagirali na ovu vijest i odmah počeli masovno prodavati američki dolar i kupovati druge valute. Dolar je u toku večeri u odnosu na euro ali i većinu drugih valuta izgubio 2% vrijednosti i još uvijek ima tendenciju slabljenja. U trenutku pisanja analize, jedan euro vrijedi 1,1352 američkih dolara, što je najviša razina u posljednja tri tjedna.

"Katastrofalno loš izvještaj o stanju tržišta rada će sigurno još neko vrijeme biti u fokusu investitora jer bi mogao uzrokovati novu odgodu podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Naime, čelnica američke centralne banke u više navrata je izjavila da ukoliko se gospodarska situacija nastavi popravljati, kao što je bio slučaj posljednjih mjeseci, bilo bi prikladno u toku ljeta nastaviti podizati kamatne stope i stvoriti si prostor za ponovno spuštanje u idućoj recesiji. Ovaj izvještaj značajno smanjuje vjerojatnost takvog scenarija, a budući da su na jesen američki izbori koji će također donijeti određenu neizvjestost po pitanju buduće ekonomske politike SAD-a, neki investitori smatraju da američka centralna banka možda neće podići kamatne stope do iduće godine. Radi toga, sada masovno prebacuju kapital u druge valute za koje smatraju da bi mogle jačati idućih mjeseci", smatraju analitičari Admiral Marketsa.

Cijene dionica su u petak također naglo pale, no u toku dana su se oporavile. Radi neizvjesnosti koju je donijela ova vijest, cijena zlata je naglo skočila, čime je nadoknadila dobar dio izgubljene vrijednosti u tijeku svibnja. U trenutku pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa unca zlata vrijedi 1242 dolara.

Loš mjesec na tržištu rada u SAD-u je iznimka

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je loš mjesec na tržištu rada iznimka, te da će se u idućim mjesecima stanje značajno popraviti. Radi toga, ne treba očekivati značajnije slabljenje dolara.

"Vjerojatnost da će američka centralna banka u toku godine nastaviti podizati kamatne stope vrlo je visoka, a hoće li to biti mjesec prije ili kasnije nije toliko bitno. Ostale centralne banke kao što su europska i japanska, ne samo da uopće nemaju u planu podizati kamatne stope, nego bi ih mogle dodatno spustiti. U takvoj situaciji će prije ili kasnije doći do prebacivanja kapitala iz ostalih valuta u dolar, na temelju čega se može očekivati još jedan val jačanja američke valute", navode iz Admiral Marketsa.

Zlato raste zbog niskih kamata na obveznice

Analitičari Saxo banke smatraju da je za rast zlata najzaslužniji nedostatak državnih obveznica s pozitivnim prinosom.

"Za oporavak cijene plemenitih metala najzaslužniji je stalni nedostatak državnih obveznica s pozitivnim prinosima s obzirom da su dva najveća programa kvantitativnog popuštanja, i to ona Europske središnje banke i Bank of Japan, usmjerila obveznice vrijedne bilijune dolara u negativnu zonu prinosa. To je ključni razlog za oporavak cijene plemenitih kovina", smatra Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

Državni dug s negativnim prinosom po prvi put je narastao iznad deset bilijuna dolara prema podacima agencije Fitch, a određeni izvještaji pokazuju da je u svibnju ukupno trgovanje državnim dugom s prinosima ispod nule naraslo za pet posto. Iznimno je teško naći kvalitetne obveznice s dobrim prinosima, pa ulagači i menadžeri traže svaku priliku za sigurnu alternativu – pojašnjava O. Hansen i dodaje da je to glavni razlog, a i ostat će tako, zašto je tolika potražnja za zlatom.

U prilog plemenitim metalima svakako idu i najnoviji podaci o broju radnih mjesta u SAD-u jer je najnoviji izvještaj pokazao rast od samo 38 tisuća, u odnosu na očekivanih 160 tisuća novih radnih mjesta.

"To su najniže mjesečne brojke još od kolovoza 2011. godine, a osim što će utjecati na vjerojatnu Fedovu odgodu podizanja kamatne stope u lipnju i srpnju, natjerale su ulagače koji imaju duge pozicije na dolaru, da traže nova rješenja. Naime, jaki dolar i mogućnosti dizanja kamatne stope bila su dva glavna razloga zašto su plemeniti metali imali slabe rezultate tijekom prošlog mjeseca, a zbog tih najnovijih pokazatelja o dinamici broja radnih mjesta u SAD-u pojedini ulagači sada smatraju da bi FOMC odbor mogao odgoditi odluku o kamatnoj stopi za kraj 2016. godine". kažu iz Saxo Banke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara