Nezaposlenost u SAD-u pala na 5,9 posto, zapošljavanje sporo

NEZAPOSLENOST u SAD-u pala je u studenome na 5,9 posto, ali otvaranje novih radnih mjesta ide sporije nego se očekivalo.

Američko ministarstvo rada objavilo je u petak kako je broj zaposlenih u studenome povećan za 57.000, čime je nezaposlenost u SAD-u pala na 5,9 posto, najnižu razinu u posljednjih osam mjeseci. Najviša nezaposlenost bila je u lipnju, 6,4 posto.

Brojka od 57.000 u studenome je ipak manja od 150.000 koliko su ekonomisti očekivali. Iako zapošljavanje ni približno ne prati snažan rast američkog gospodarstva od 8,2 u posljednjem tromjesječju, njegov rast četvrti mjesec za redom ekonomisti ipak drže ohrabrujućim znakom oživljavanja američkog tržišta rada.

Američko gospodarstvo bilježi povećanje zaposlenosti već četvrti mjesec za redom, otvorivši od srpnja 328.000 novih radnih mjesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Bush je u Baltimoru u petak kazao kako je najnovije izvješće o nezaposlenosti pokazalo da njegov program smanjenja poreza koristi američkom gospodarstvu.

Međutim, oko dva milijuna izgubljenih radnih mjesta od kada je Bush postao predsjednik u siječnju 2001. i sporo smanjenje nezaposlenosti nastavit će igrati negativnu ulogu u njegovoj kampanji za reizbor na izborima 2004.

(Hina) sl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara