nezavisni dragovoljci : novi zakon o braniteljima ne donosi ništa novo

Udruga Nezavisni dragovoljci hrvatski ocijenila je da jučer predstavljen Prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ne donosi neke posebne novosti u pravima hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata niti neka stara prava.

Predsjednica Udruge Slavica Hruškar na današnjoj konferenciji za novinare je rekla da novi zakon ne donosi neke nove povlastice dragovoljcima i braniteljima te da u ovom prijedlogu zakona nema nekih posebnih prava o kojima dio javnosti priča.

Hruškar je navela da nije problem što se nisu vratile povlastice za uvoz automobila, jer za to ionako nemaju novaca, već ih više smeta što i dalje nemaju po tom zakonu pravo na oslobađanje od participacije na medicinske usluge i lijekove, što je daleko bitnije za njih.

Osvrčući se na komentare predloženog teksta zakona nekih političara poput Ante Đapića, Ivice Pančića i Damira Kajina, Hruškar je rekla da oni obmanjuju javnost kada kažu da će tim zakonom branitelji i dragovoljci dobiti neke povlastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, navodni broj od 600 tisuća branitelja, koji se navodi u medijima, Hruškar smatra nerealnim rekavši da bi taj broj mogao vrijediti ako će vrijediti potvrde o statusu branitelja iz MORH-a i MUP-a koje su dobili i mnogi koji nisu uopće branitelji niti bili na bojišnici.

Hruškar je istaknula da najveći broj dragovoljaca, ako nema status hrvatskog ratnog vojnog invalida, živi na rubu gladi. Zbog toga će Udruga tražiti da se u predloženom zakonskom tekstu promijeni odredba o najnižoj braniteljskoj mirovini koja bi, prema prijedlogu zakona, bila oko 45 posto od prosječne plaće u RH na 60 posto, najavila je.

Osim toga udruga se protivi odredbi da oboljeli od PTSP-a deset godina nakon razvojačenja mogu prijaviti tu bolest jer je dio članova te udruge razvojačen 1992. ili 1993. godine, rekla je Hruškar.

(Hina) xaš yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara