Neznanje ili manipulacija: "Papa mora povući izjavu da kondomi pogoršavaju problem AIDS-a"

"DOBRO je poznato da se Katolička crkva etički protivi kontracepciji i potiče bračnu vrijednost, te apstinenciju kao način prevencije HIV-a. Ali, izjavom kako kondomi doprinose problemu HIV-a/AIDS-a, Papa je javno iskrivio znanstvene dokaze kako bi promovirao katoličku doktrinu", stoji u uredničkom komentaru najnovijeg izdanja priznatog medicinskog žurnala "The Lancet" koji se žestoko obrušio na prvog čovjeka Vatikana.

Lancet navodi kako je međunarodna zajednica odmah osudila izjavu koju je Papa Benedikt XVI dao prilikom svog prvog posjeta Africi. "Borba protiv HIV-a u Africi ne može se prelomiti distribucijom kondoma. Upravo suprotno, kondomi povećavaju problem", Papina je izjava koju su javno osudile vlade Njemačke, Francuske i Belgije dok je Julio Montaner, predsjednik Međunarodne udruge za borbu protiv AIDS-a nazvao "neodgovornim i opasnim". Reagirale su i brojne druge organizacije, a "The Lancet" posebno ističe priopćenje UNAIDS-a u kojem stoji da je kondom najefikasniji tehnološki dostupan način da se spriječi prijenos HIV-a putem seksualnog odnosa. Nakon toga čak je i Vatikan morao pribjeći hitnom gasiteljskom rješenju, pa je Ured za odnose sa javnošću Svete stolice poručio kako je Papa ustvari želio reći da postoji rizik kako kondomi mogu povećati problem.

"Nije sasvim jasno je li Papina pogreška došla iz neznanja ili namjerne želje da se manipulira znanošću u korist katoličke ideologije. Ali komentar i dalje stoji, a pokušaji Vatikana da izvrne Papine riječi i dalje se nastavi poigravati s istinom nije nikakav napredak. Kada bilo koja utjecajna osoba, bez obzira radi li se o religijskom ili političkom vođi, iznese lažnu znanstvenu izjavu koja bi mogla uništiti zdravlje milijuna ljudi, treba izdati demantij ili ispravku. Bilo što drugo bi značilo da je Papa počinio veliku štetu javnosti, što uključuje i tisuće katolika, koji neumorno rade na sprječavanju širenja HIV-a/AIDS-a", zaključuje se u "Lancetovom" uredničkom komentaru.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara